Култура

Модерно изкуство: Деймиън Хърст превзема винарското имение „Шато ла Кост“ в Прованс

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Шато ла Кост“ е огромно имение във френския Прованс. Простира се на площ от 200 хектара. Голямата му тайна е, че може да бъде музей на открито. Сега там е подредена изложба на Деймиън Хърст, озаглавена „Светлината, която блести...“

„Това е първият път, в който художник заема всички изложбени пространства, 5+. Той е в градините на имението, в парка, по-специално скулптурата зад мен, „Монахът“. Деймиън Хърст е международно признат британски художник. Изложбата варира от напълно непознати серии до по-класически произведения като „Естествена история“ и животните във формалдехид, които го направиха известен в началото на 90-те години на XX век“, казва Мари Розе – ръководител отдел „Комуникации и културно програмиране“.

„Естествена история“ може да бъде видяна в сграда, проектирана от Ренцо Пиано, сред лозови масиви.

Галерия Бастид приютява „Картини на тайните градини“.

А „Императриците“ е в сграда насред гората...

„Архитектурата е медиум – много важна форма на изкуство в имението. Първото произведение на изкуството, инсталирано тук, бяха избите, проектирани от Жан Нувел. След това идват Тадао Андо, Франк Гери, Ренцо Пиано, Ричард Роджърс и Оскар Нимайер. Всички те са проектирали по-различни места, но тези павилиони са по-скромни и могат да приемат други изложби и художници“, споделя Мари Розе.

Изложбата свързва природата на Прованс, лозята и естествената светлина. А „Шато ла Кост“ е идеалното място за произведения на изкуството.

„Светлината, която блести“ на Деймиън Хърст може да се види до 23 юни.