Култура

"Сотбис" продава на търг произведения на Пикасо, Моне и Бейкън

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

"Дървета на брега на река, извираща от Живерни", рисувана от Клод Моне през 1885 г, се оценява на 7 милиона паунда и съдбата й ще бъде решена на търг на „Сотбис“ в Лондон.

Художниците импресионисти запазват популярност и до днес, век и половина, откакто за пръв път излизат на художествената сцена.

 

Изминаха 150 години от първата импресионистична изложба в Париж. И сега поглеждаме назад към начина, по който тя революционизира света през очите на художниците. И по-специално, това са знакови фигури като Клод Моне, който оглавява тази революция.

Томас Бойд-Бауман, директор на отдел „Импресионистично и модерно изкуство“ в „Сотбис“ 

Трудно е за страничен наблюдател да си представи въздействието на първата изложба на импресионистите и да оцени радикалния характер на тяхното направление – самите картини често изобразяват идилични природни сцени, нарисувани с тънки движения на четката и с акцент върху светлината.

 

Импресионизмът беше революция в изкуството. Начин за откъсване както от физическата форма на традицията, така и от начина, по който всъщност е създадено изкуството. Импресионистите вадят своите платна в полетата и рисуват обектите си в реалния живот, вместо да правят конструкция в ателието си.

Томас Бойд-Бауман

Аукционът на „Сотбис“ за модерно и съвременно изкуство включва още едно произведение на Моне, както и на други импресионисти като британеца Алфред Сисли и германеца Макс Либерман.Друг ценен лот е картина на Пабло Пикасо от 1904 г, на която е изобразен неговия приятел Луис Виларо. Тя също гони минимален праг от 7 милиона паунда. Портретът е от синия период на големия испански художник, който се отличава с богатата синя палитра, използвана от него по онова време.

Пикасо е дълбоко натъжен от самоубийството на своя близък приятел и много от творбите му от този период носят мрачен, меланхоличен тон.