АвтоФест

Продават на търг една от състезателните икони на Mercedes

От Euronews България Euronews България
CLK 1 (1)

Един от най-известните състезателни автомобили на германската марка Mercedes ще бъде продаден на търг, организиран от аукциона Сотбис. Това е CLK GTR от състезателния клас GT1, който прави фурор през 90-те години поради епичните автомобили на стартовата решетка от McLaren, Porsche, Mercedes, Jaguar и Lotus, а в началните години дори и Ferrari със състезателна версия на F40.

Точно това CLK GTR GT1 с пилота Бернд Шнайдер докарва на производителя титлата при конструкторите през 97-ма година след победи на пистите Нюрбургринг, Донингтънг парк, Себринг и Лагуна сека, както и шампионската титла на Шнайдер.

 

Моделът се използва само две състезателни години - 97-ма и 98-ма, шасито му е изградено от алуминии и карбон, двигателя е 6.0-литров атмосферен V12 с мощност от точно 600 конски сили и 700 нютонметра тяга, скоростната кутия е шестстепенна секвенциална, а собственото тегло само 1000 килограма.

Фурорът на състезателния автомобил се подклажда допълнително и от уличната "Straßenversion" версия, от която се създават само 28 броя в купе и кабрио версии и всяка тяхна поява струпва феновете на машините на четири колела. 

Линкът към търга е тук: