Свят

Израел и палестинците с критики към документа, изискващ спиране на огъня

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ смятат, че отговорът на Израел на одобрената от Съвета за сигурност на ООН резолюция 2728, която изисква незабавно спиране на огъня в Газа, е „изненадващ и донякъде объркващ“. След като Вашингтон се въздържа при гласуването, израелският премиер Нетаняху отмени планираната визита на израелска делегация в американската столица.

Нетаняху не е разговарял с Байдън, а американският президент няма непосредствени планове да се обади на израелския премиер, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност.

Първо, това е необвързваща резолюция, така че няма никакво въздействие върху Израел и способността му да продължи да преследва Хамас. Второ, приемането на резолюцията не представлява промяна в нашата политика.

Джон Кърби – говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом

Във Вашингтон израелският военен министър Йоав Галант заяви, че страната му „няма моралното право“ да прекрати войната, докато в Газа все още има пленени заложници. Галант разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан. Те са му казали, че Израел не трябва да ускорява подготовката за сухопътна офанзива в южния град Рафа.

В Тел Авив роднини на заложници, държани от Хамас, критикуваха резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Газа.

Тук сме, за да напомним на всички, че има 134 души, държани за заложници в Газа, в ръцете на Хамас. Целият свят знае това, но след 6 месеца има само мълчание.

Шломи Бергер – баща на заложника Агам Бергер

В Газа реакцията на палестинците също беше негативна, хората искат трайно спиране на бойните действия.

Не искаме временно спиране на огъня, трябва ни постоянно. Всичко по-малко от това е катастрофа. Днес войната може да спре, но утре ще се върнем към ракетите, разрушенията и убийствата. Приказките са безполезни.

Фарид Хамдан – разселен палестинец в Деир ал Балах

В Деир ал Балах хората изпратиха свои близки, убити при израелски въздушни удари в понеделник.

Продължаващата война в Газа води до рязко влошаване на хуманитарната обстановка, като доклад на коалиция от неправителствени групи, включително агенции на ООН, посочва, че северната част на анклава ще бъде изправена пред катастрофален глад в следващите седмици.