Европа

Киев: Започна освобождаването на Херсон

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Освобождаването на Херсон в Южна Украйна започна, заявиха от президентството. Украинската армия се опитва да изолира напълно руските сили.

Съветник на Володимир Зеленски обясни, че целта е горивото и оръжията им да свършат и да бъдат изправени пред 3 възможности - да се изтеглят, да се предадат или войските им да бъдат разгромени.

Важен снабдителен маршрут за Русия беше прекъснат, след като украинската армия порази Антонивския мост, който свързва Херсон през река Днепър с левия бряг и други окупирани територии.

Местните проруски власти отричат мостът да е понесъл сериозни щети. 

Херсон беше първият стратегически град, който попадна под руски контрол.  

 

Разбира се, Антонивският мост в Херсон и други в райони ще бъдат възстановени един по един, но от нас. Правим всичко възможно да прекъснем логистичните връзки на окупаторите на наша земя. Каквито и планове да имат, ние ще ги разбием. Ще освободим своята територия чрез военни, дипломатически и всички други възможни средства. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски добави, че от Киев се готвят да увеличат износа на електроенергия за ЕС, за да помогнат на общността.

Износът не само ще ни осигури средства, но ще можем да помогнем на нашите партньори да устоят на руския енергиен натиск. Постепенно ще направим Украйна един от гарантите на европейската енергийна сигурност, благодарение на нашето вътрешно производство на електричество. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно, от Москва съобщиха за военни успехи в района на Донецк като са превзели втората по големина въглищна електроцентрала в Украйна.

За първи от седмици руските сили извършиха удари в района на Киев и Чернигов.