Европа

Американски конгресмени посетиха Украйна и обещаха още помощ за Киев

От Euronews България Euronews България

Делегация от американски конгресмени се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и обеща да се опита да гарантира запазването на подкрепата на Вашингтон във войната срещу Русия.

Делегацията, в която участва Адам Смит, председател на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, е поредна на високопоставени представители на САЩ в Украйна.

Визитата се случи часове, след като руските сили удариха с ракети пристанище Одеса, което излага на опасност подписаното в Истанбул споразумение за разблокиране на износа на украинско зърно за световните пазари.

Това, което прави Русия, застрашава мира, продоволствената и икономическата сигурност в глобален мащаб. Ще отнеме дни, не седмици. Всъщност видяхме през последния месец, откакто Конгресът одобри пакета от 40 милиарда долара, военната помощ пристига много бързо.

Адам Смит, председател на комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите

По думите на Смит системите за залпов огън ХАЙМАРС (HIMARS) са в Украйна и вече правят разликата на бойното поле.

"Тук съм, за да проучим от какво още се нуждае Украйна. Лично аз подкрепям оръжия с по-голям обсег, доставки на повече дронове", каза още той.

Американските конгресмени увеериха президента Зеленски, че ще продължат да търсят начини да подкрепят украинския народ възможно най-ефективно в смелата им съпротива.

Те обаче не споменаха нищо за обещаното от министъра на отбраната на САЩ изпращане на още четири мобилни ракетни системи за Украйна.