Европа

Зеленски нарече „терор“ руски удари в Одеска област

От Euronews България Euronews България

Володимир Зеленски определи като „терор“ руски ракетни удари по села в Одеска област. Украинският лидер обвини руските сили, че са изстреляли 7 крилати ракети "Калибър" срещу обикновено село.

Последната нощ руските сили нанесоха ракетен удар по село в Одеска област. Седем ракети с морско базиране "Калибър" (бяха изстреляни) срещу обикновено село. Това не са евтини или обикновени ракети. Русия много се гордееше с тях и какво удариха? Селска нива и неработещо стопанство, къщи, външни постройки, Дом на културата. Никаква военна цел. Това е просто терор.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Руските войски са обстрелвали още Никопол, селища в Днепропетровска област, Харковска област, Николаев, Краматорск, Славянск и други градове в Донбас. Регистрирани са много загинали и ранени.

Зеленски добави, че излизат нови факти за оказван терор върху служителите на Запорожката атомна електроцентрала, превзета от руснаците в началото на войната, и върху жителите на близкия град Енергодар. 

От Иран руският президент Владимир Путин обвини Украйна, че отказва да спазва споразуменията, които били постигнати на т.нар. "виртуални" преговори в Турция през март. Страната не е изпълнила няколко условия и сега няма желание от нейна страна за възобновяване на разговорите за намиране на политическо решение.

Крайният резултат зависи не от посредниците, а от желанието на преговарящите страни да изпълнят постигнатите споразумения. Днес виждаме, че властите в Киев нямат това желание.

Владимир Путин, президент на Русия

Москва ще приеме сделка за улесняване на износа на зърно от Украйна, ако Западът отмени ограниченията върху износа на зърно от Русия, каза още Путин. 

Представители на ООН, Русия, Украйна и Турция постигнаха предварително споразумение за гарантиране на износа на 22 милиона тона зърно и други селскостопански продукти, блокирани в черноморските пристанища на Украйна.

Засега не може да се каже категорично дали това споразумение ще се реализира и в какви срокове.