Европа

Русия удари с 4 ракети пристанището в Одеса

От Euronews България Euronews България

Само ден след подписаното споразумение за отблокирането на износа на украинско зърно, Русия удари с ракети черноморското пристанище Одеса.

Две ракети "Калибър" са улучили инфраструктура на пристанището, а украинската противовъздушна отбрана е свалила други две, съобщи Южното командване на украинската армия. Не се уточняват щетите или дали има жертви. Командирът на ВВС на Украйна заяви, че складове със зърно на пристанището умишлено са били взети на прицел.

"По-малко от 24 часа трябваха на Русия да започне ракетна атака срещу пристанището на Одеса, нарушавайки обещанията си и подкопавайки ангажиментите си към ООН и Турция по споразумението от Истанбул", каза говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

Той нарече ракетния удар на 150-ия ден от войната като "плюнката на руския президент Владимир Путин в лицето на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, положили големи усилия за постигане на споразумение".

Освен ударите по Одеса, руските сили са обстрелвали с ракети летище и железопътна гара в централна Украйна. Има най-малко три жертви. 13 ракети са поразили транспортната инфраструктура в Кировградска област, съобщи губернаторът Андрий Райкович. 13 души са ранени.

В Херсонска област на юг, която руските войски превзеха в началото на инвазията, украинските сили, подготвящи се за потенциална контраофанзива, изстреляха ракети по прелези на река Днепър, за да се опитат да прекъснат линиите за доставка на противника.