Европа

След сделката в Истанбул: Украйна може да продаде зърно за 10 млрд. долара

От Euronews България Euronews България

Украйна разполага със зърно за продажба за около 10 милиарда долара след сключеното с Русия споразумение за разблокиране на доставките и ще получи възможност да продаде и тазгодишната реколта, каза президентът Володимир Зеленски. 

Според него, това е поредно доказателство, че Украйна е в състояние да издържи на войната. В петък Москва и Киев подписаха две споразумения за отпушване на износа на зърнени култури през украинските пристанища на Черно море.

Първите доставки може да се осъществят още в близките дни.

Ще бъдат изнесени около 20 милиона тона от миналогодишната реколта. Ще имаме възможност да реализираме и тазгодишната. Това са приходи за земеделските производители, целия селскостопански сектор и държавния бюджет. Работни места и финансиране на сеитбата следващата година. Имаме налично зърно за около 10 млрд. долара.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Споразумението, което беше уредено с посредничеството на ООН и Турция, е шанс да бъде избегната световна продоволствена катастрофа, която може да причини политически хаос в много страни, смята Зеленски.

Той не изключи провокации от страна на Русия и опити на дискредитиране на международните усилия. 

Русия също приветства споразуменията за зърното, но потърси вината за кризата на друго място.

Добре е, че Вашингтон и Брюксел спряха да създават пречки за постигането на тези споразумения. Подписването на меморандума Русия-ООН подчертава още веднъж изкуствената природа на опитите, направени от Запада да хвърли вината върху Русия за проблемите с доставките на зърно за световните пазари. Надяваме се, че в следващите дни ще бъдат положени всички необходими усилия за ефективно прилагане на тези споразумения.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия 

Подписването на споразумения от Русия и Украйна с Турция и ООН бе приветствано от европейски ръководители.

"Тази сделка ще бъде от полза за милиони хора по света", заяви председателят на Европейския съвет Мишел.

"Стриктното изпълнение на сделката сега е от изключителна важност, за да може тя да проработи", акцентира той.