Свят

Украински командир от Херсон: "Руснаците бягат"

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Назар Заместник-командир Назар

"Руснаците бягат, малко по малко. Ние ги изтласкваме." Това заяви пред Euronews заместник-командир Назар, командващ батальон от над 500 души в отбраната на Херсон.
Украинските сили в Южна Украйна се опитват да си върнат Херсон - единственият голям град в страната, окупиран от Русия. Украинските военни предупреждават, че Москва се опитва да укрепи отбранителните си позиции в южната част на страната. Това се случва, след като един от руските военни разкри плановете си за анексиране на окупираните региони в Югоизточна Украйна, предава Euronews.
След дни на преговори украинските официални лица дадоха разрешение на международния кореспондент на Euronews Анелиз Борхес да хвърли поглед към фронтовата линия.

 

Тя се срещна със заместник-командира Назар, който от три месеца удържа руското нахлуване в града. Той показа щетите, нанесени от руските атаки, но заяви, че силите на Москва няма да успеят да сплашат украинците.

 

Въоръжените сили на Украйна са по-подготвени за борба от всякога. Когато врагът започна да обстрелва украинските земи през нощта, много мъже просто разбиха вратите на нашите наборни бюра, за да отидат да защитават земята си.

заместник-командир Назар

Сега Назар казва, че силите му успяват да изтласкат руснаците назад.
Украинското правителство казва, че няма да приеме прекратяване на огъня, докато руските войски не се изтеглят от територията му.
А на фронтовата линия украинските войници заявиха пред Euronews, че са подготвени за дълга битка.
В същото време драмата с евакуацията на украинските бойци от завода „Азовстал“ в Мариупол продължава. Заместник-командирът на подразделението "Азов" Святослав Паламар съобщи, че не са се предали. По думите му продължава "специална операция" на територията на съоръжението. Русия твърди, че от понеделник насам повече от 1700 бойци от завода са били отведени в контролираните от Русия райони.
Паламар разпространи 18-секундно видеообръщение, в което съобщава, че той и други командири на украинските сили в "Азовстал" все още се намират на територията на обсадения металургичен комбинат в Мариупол.

 

Слава на Украйна! Това е 85-ият ден от войната. Ръководството и аз се намираме на територията на завод "Азовстал". Там се провежда конкретна операция, подробности за която няма да споделям. Благодаря на целия свят и на Украйна за подкрепата. Ще се видим.

Святослав Паламар, заместник-командир на полка "Азов"

Не е ясно за каква е операцията, за която говори той, а Би Би Си съобщи, че ще предостави повече информация, ако тя стане достъпна.
Русия съобщи, че броят на украинските войници, които са се предали в обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол, е нараснал до 1730 души.
През изминалото денонощие от обширния стоманодобивен завод, превърнал се в символ на украинската съпротива, са излезли още 771 души.
Денис Пушилин, ръководителят на подкрепяната от Русия сепаратистка Донецка народна република, която вече обхваща и Мариупол, заяви, че са се предали над половината от украинските бойци в комбината. Тези, които не са ранени, са отведени в наказателна колония близо до намиращия се под руски контрол Донецк.
Украйна убеди хората да се оттеглят, за да спаси живота им, след като прекараха седмици в подземния комплекс при остър недостиг на храна, вода и лекарства.

Руските сили са унищожили напълно източния регион на Донбас, пък заяви в редовното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той обвини Москва, че извършва безсмислени бомбардировки, докато засилва офанзивата си. Това се случва в момент, когато някои от най-богатите държави в света обещаха да подпомогнат Киев с милиарди долари.

 

Русия използва масирана артилерия и бронирана техника, за да се опита да завземе повече територия в Донбас. Не престават опитите на руските части да напреднат от Изюм към Славянск, но те продължават цял месец, а съществен резултат няма. Продължават и усилията на Русия да обгради Северодонецк и Лисичанск. А според президента Зеленски Русия целенасочено се опитва да бъдат убити колкото се може повече украинци.
„Въоръжените сили на Украйна продължават напредването си за освобождение на Харковска област. Но в Донбас окупаторите се опитват да упражнят още по-голям натиск. Там е ад. И не е преувеличение - брутална и абсолютно безсмислена бомбардировка на Северодонецк. Само за един ден има 12 убити и десетки ранени. Бомбардировки и обстрели има и в други градове. Всичко това не е само бой по време на войната. Руски удари по Черниговска област, особено ужасното нападение над Десна. Там продължава извозването на отломките, има много загинали. Постоянни са ударите по Одеска област, по градовете в централна Украйна, Донбас е напълно разрушен. Всичко това няма и не може да има военно обяснение за Русия”, каза украинският президент.

 

Хората, живеещи в областите на Украйна, окупирани от руските войски, трябва сами да определят бъдещето си, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в коментар, предаден от информационна агенция Интерфакс.

 

Без те сами да определят как да продължат да живеят и с кого, нищо не може да се направи.

говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Изявлението му идва след коментарите на политици в Москва, че Русия ще остане завинаги в окупираната Херсонска област, предаде ДПА.
От известно време украинското правителство очаква, че в южната украинска област може да се произведе референдум, на който да бъде провъзгласена Херсонска народна република по подобие на проруските сепаратистки райони Донецк и Луганск.