Свят

Руски военнослужещ се призна за виновен по дело за военни престъпления в Украйна

От Веселин Диманов Веселин Диманов Стажант
Руски Войник

Първи съдебен процес по дело за военни престъпления извършени от руснаци започна в Киев. На подсъдимата скамейка се изправи 21-годишен руски военнослужещ Вадим Шишимарин.

Той може да получи доживотен затвор за това, че е застрелял 62-годишен украинец в главата през отворен прозорец на автомобил в североизточната област Суми на 28 февруари, 4 дни след инвазията. Шишимарин, пленен член на руско танково подразделение, е подведен под наказателна отговорност съгласно раздел от украинския наказателен кодекс, който се отнася до законите и обичаите на войната

Тъй като това е първото дело за военни престъпления в Украйна, съдебното преследване на Шишимарин се следи отблизо. Разследващите събират доказателства за евентуални военни престъпления, за да ги представят пред Международния наказателен съд в Хага.

От службата на Венедиктова заявиха, че в момента се разследват над 10 700 потенциални военни престъпления, в които са замесени над 600 заподозрени, включително руски военнослужещи и държавни служители. С помощта на чуждестранни експерти прокурорите разследват твърденията, че руските военни сили са нарушили клаузите на украинското и международното право, като са убивали, измъчвали и малтретирали хиляди украински цивилни граждани.