Цвят

Откриха 100 нови вида във водите на Нова Зеландия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Изследователският кораб RV Tangaroa е на мисия: да открие нови морски видове, преди да бъдат изгубени завинаги. Хората на борда търсят падината Баунти, 800-километров участък от океанското дъно, който никога не е бил изследван. Намира се край Южния остров на Нова Зеландия. Екипът от 21 учени е снабден с най-модерните технологии, включително дълбоководни камери, които могат да издържат на огромно налягане.

В мрежите попадат интересни същества.

Първото, което видях, беше много голяма морска краставица. Беше много красиво. После, докато ровехме в мрежата, открихме голям екземпляр от т.нар. „морски прасета“, които са вид морски краставици, но с малки крачета, като придатъци.

Алекс Роджърс – научен директор на Ocean Census

За 21 дни учените събират 1800 проби. Сред тях има риби, за които е почти сигурно, че не са били обект на научен интерес. Като този вид змиорка.

Друга находка е октокорал, който вероятно е представител на отделна група от полипите.

Определено смятаме, че това е нов вид октокорал, но също така и нов род, дори може би представител на цяла нова група извън октокоралите.

Микейла Мичъл – таксономист в Музейна мрежа Куинсленд

Предполагаемите нови екземпляри ще бъдат внимателно изследвани в лаборатории, за да се потвърди тяхната уникалност. Процесът вече е в ход в агенцията за морска среда NIWA и Музея на Нова Зеландия Те Папа Тонгарева.

Но специалистите са убедени, че са открили около стотина нови видове, които са солиден научен принос към биоразнообразието в района на Южния остров.