Свят

Учени от Нова Зеландия ще търсят нови морски видове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Крайбрежието на нос Палисер в Нова Зеландия е рай за дивата природа. Тюлените мързелуват по скалите, а под вълните виреят растения. Но какво още може да има тук, за което не знаем? Нова мисия има за цел да разбере това. Учени от организацията Ocean Census и Националния институт за изследване на водите и атмосферата на Нова Зеландия скоро ще отплават. Те ще изследват район край бреговете на Южния остров на Нова Зеландия.

Планът е да се спуснат на дълбочина до 5 000 метра, за да търсят неоткрити видове корали, гъби, риби, мекотели, морски звезди и таралежи. 

Това е експедицията "Преброяване на океаните в коритото Баунти". Излизаме заедно с “Оушън Сенсъс”, за да се опитаме да открием нови видове в морските дълбини. Разполагаме с камера на дълбоководна буксирна система за изображения, за да можем да правим видео и снимки на животните и морското дъно.

Сейди Милс, Национален институт за изследване на водите и атмосферата (NIWA), съводещ на експедицията

Екипът ще прекара 21 дни на борда на изследователския кораб "Тангароа". Той е снабден със специализирано оборудване, способно да издържи на огромното налягане, изпитвано на 5000 метра под морското равнище. Нова Зеландия е заобиколена от Тихия океан и Тасманово море, като теченията от Южния океан донасят води от Антарктика. Богатата ѝ екосистема отдавна привлича учените да изследват съдържанието ѝ. 

Използваме неща като ДНК секвениране, за да разберем къде се намират нашите животни в дървото на живота. И това наистина ни помага да разберем дали имаме нещо ново или нещо, от което вече са взети проби.

Aлекс Роджърс, научен директор на преброяването на океаните

Екипът смята, че е изключително важно да се документира какво има в нашите океани възможно най-скоро. Заплахите за околната среда могат да унищожат някои видове, преди дори да разберем, че съществуват.