Цвят

Откриха десетки нови морски видове край Канарските острови

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Световният океан гъмжи от живот и неоткрити видове.

Ocean Census е програма, която има за цел да открие нови видове и да запознае широката общественост с нуждата от опазването им.

Наскоро край водите на Тенерифе учените откриха нов вид морски охлюв, морски таралеж, светещ в зеленикава светлина, хищни морски охлюви и други. Подводният апарат „Риби VI” е изследвал дъното и повърхността около Канарските острови в разстояние на около месец в края на 2023 г.

Открихме много нови видове от различни групи, особено мекотели – морски охлюви. Нов вид морски таралеж. Нови видове червеи, един от които е много интересен, защото смятаме, че може да е развил симбиоза с бактерии, които живеят в тялото му, което е много необичайно.

Алекс Роджърс – научен директор на Ocean Census

Сред новите екземпляри се открояват Гранулина Нектон, морски охлюв, Нестомурицея, потенциален нов октокорал, Одонтозона, нов вид скарида. Някои от тези създания могат да се видят ясно само под микроскоп.

Изследването е хвърлило светлина върху начините на функциониране на този подводен хабитат.

Сега разбираме повече за броя на видовете, които живеят тук, кои места може да бъдат много специални, защото в тях има високи нива на биоразнообразие. Това ни дава информация за хранителните вериги и за начина, по който морските екосистеми около Канарските острови функционират.

Алекс Роджърс – научен директор на Ocean Census

Специалистите са направили 10 спускания с подводницата на различна дълбочина. Там където тя не е можела да стигне, са се гмуркали водолази. Биолозите твърдят, че в този район могат да бъдат открити още повече нови видове през други периоди от годината.

Ocean Census си поставя за задача да открие възможно най-много нови видове по света с надеждата, че това знание ще насърчи усилията за защита на океаните.

Експертите смятат, че само между 10 и 25 процента от всички морски видове са познати на науката.

Но колко още могат да се намерят, преди да изчезнат завинаги?