Свят

Стартира най-голямата програма за откриване на нови морски видове

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Учени и изследователи от цял свят работят по откриването на стотици хиляди нови видове в моретата и океаните. Инициативата Ocean Census ("Океанско преброяване") се оглавява от Фондация "Нипон" и Институтът за морски изследвания Нектон в Обединеното кралство. Това ще бъде най-голямата програма в историята за откриване на нови форми на живот в океаните.

В наши дни средно около 2000 нови форми на живот биват откривани всяка година в океана, число, което не се е променило особено от XIX век. Амбицията на Ocean Census е да увеличи тази стойност средно до 10 000 вида на година.

Проектът е със седалище в Оксфорд, където Природонаучният музей на университета е дом на безброй образци, датиращи от времето на Дарвин.

 

Надпреварваме се с времето. Имаме глобално затопляне, океанът губи кислород, водата се окислява и в резултат на това губим много видове. Ако този процес продължи, ще се сблъскаме с ново масово измиране в океана и ще загубим големи части от "дървото на живота".

проф. Алекс Роджърс – научен директор на Ocean Census

В институт "Сангър" на Кеймбриджския университет и в редица подобни изследователски центрове по света, учените използват възможностите, предлагани от модерното извличане на ДНК и секвениране на гени. А след това експерти ще впрегнат силата на машинното обучение и изкуствения интелект, за да помогнат с идентификацията и описанието на откритите екземпляри.

 

Първият етап, тук в лабораторията, е извличане на ДНК от пробата. Подготвяме я до състояние, достатъчно за секвениране. След това специалистите по секвениране вземат тази ДНК, прекарват я през техните машини и извличат данни – четирите нуклеотидни бази аденин, гуанин, цитозин, тимин – които съставляват ДНК.

Греъм Оутли – молекулярен биолог в Кеймбриджския университет

Резултатите се обединяват, за да се установи дали това, което е намерено, е нов вид. В случая става дума за създаване на генетична библиотека от морски живот.

Ocean Census не е еднократен проект, целта е да се положат основните на разнообразно и приобщаващо научно партньорство, което обхваща целия свят и създава трайно наследство.