Свят

Иновативни методи: Учени използват океана за улавяне на въглероден диоксид

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На шлеп в пристанището на Лос Анджелис морска вода се влива и излиза от гигантски резервоари, докато е подложена на електрически заряд, за да изчерпи въглеродния диоксид. Експериментът, наречен "SeaChange", се изпълнява от изследователи от Института за управление на въглерода на Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Част е от нарастващите глобални усилия за изследване на естествените способности на океана да извлича силно отровния газ от атмосферата. Досега част от вниманието беше насочено към наземни инициативи като засаждане на дървета или растения за абсорбиране на въглерод от емитери.

Проектът е предназначен да премахва въглеродния диоксид от атмосферата, но използва мащаба на океаните, които съставляват около 70% от повърхността на Земята.

Гаурев Сант, Институт за управление на въглерода към Калифорнийския университет

Процесът се нуждае само от електричество, скална маса и морска вода, за да функционира. Това е нещо, върху което искаме да се съсредоточим, защото смятаме, че използването на материали, които са налични в изобилие, е важно.

Фокусът върху океана последва предупреждения на учени, че намаляването на емисиите няма да е достатъчно, за да ограничи покачването на глобалните температури до 1.5 градуса по Целзий и да предотврати катастрофални последици. Океанът е естествен поглътител на въглерода, а морската вода съдържа близо 150 пъти повече въглероден диоксид от въздуха.

Докато се отстранява въглеродния диоксид от атмосферата, се произвежда водород като остатъчен продукт. Производството на водород е важно, защото ви позволява достъп до екологично гориво.

Гаурев Сант, Институт за управление на въглерода към Калифорнийския университет

Като следващ етап от проекта инженерите от Калифорнийския се готвят да изпратят електрически ток в морската вода, за да се задейства химически процес, който разтваря въглерода.