Европа

Децата на Украйна: ЕП настоя Русия да върне насилствено отведени или задържани младежи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент и Украйна настояват да се осигури освобождаването на отвлечените украински деца, които все още се намират в Русия и окупираните територии. По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, Валерия, украинска тийнейджърка, си спомни за двумесечния си престой в Русия. Подобно на някои други украински деца - в началото на войната тя не е била отвлечена, а изпратена в Русия от семейството си - за да продължи обучението си.

Положението в колежа беше ужасно. Преподавателите се отнасяха грубо с украинците в колежа, персоналът ни изолираше от останалите, за да ни контролира, и бяхме под постоянно наблюдение. Имаше и тормоз.

Валерия Халич, украинска гражданка, останала принудително в Русия

Валерия се опитва да напусне колежа няколко пъти, преди да успее да избяга благодарение на неправителствената организация "Гласовете на децата". Тя никога не се е чувствала в безопасност в Русия.

След като се прибрах у дома, момичета от колежа ми пишеха в социалните мрежи и ме заплашваха и обиждаха.

Валерия Халич, украинска гражданка, останала принудително в Русия

Нейният случай не е изключение. Неправителствената организация "Гласът на децата" смята, че случаят е подобен с много от децата, които са били принудени да отидат в Русия.

„Когато децата биват депортирани там, те биват манипулирани от руската пропаганда. Отказва им се достъп до каквито и да е украински медии, до каквито и да е новини от Украйна и те преживяват пълно отричане на съществуването на украинската нация“, казва Андрий Черноусов от „Гласът на Децата“.

Украинското правителство смята, че има около 19 500 принудително разселени деца. Само около 400 са успели да се върнат у дома.