Свят

Украйна приветства наградата "Оскар" за филма "20 дни в Мариупол"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна записа първия "Оскар" в историята си, след като "20 дни в Мариупол", който разказва за обсадата на украинския град, получи златната статуетка за най-добър документален филм. 

Иска ми се никога да не бях правил този филм. Иска ми се Русия да не беше атакувала Украйна, никога да не беше окупирала нашите градове.

Мстислав Чернов, носител на "Оскар" за най-добър документален филм

Церемонията се проведе в Лос Анджелис, но беше наблюдавана и на хиляди километри от американския град. Володимир Никулин, който е полицай от Мариупол, научава за новината в Киев. И си спомня как е помагал на екипа на филма със заснемането.

Сега може да сме изправени пред подобно предизвикателство. Но този филм показва, че можем да защитим страната, че сме обединени. Ако светът види, че се борим, ако види престъпленията на агресора и как унищожава градовете ни - вярвам, че ще подкрепи нашите усилия и това ще бъде решаващо в този момент.

Володимир Никулин, полицай от Мариупол

Никулин призова за военна подкрепа, за да може случилото се в Мариупол да не се повтаря никога повече.

Не ни трябва особено внимание, не ни трябват много пари. Имаме нужда само от оръжия, с които да се защитаваме, с които можем да победим, с които можем да защитаваме градовете, селата, хората, да защитаваме децата от този безмилостен и жесток враг.

Володимир Никулин, полицай от Мариупол

Обсадата на Мариупол през 2022 г. продължи близо три месеца, като според Украйна жертвите са около 25 хил., а организацията Human Rights Watch посочва, че са около 8 000. Президентът на страната поздрави екипа на "20 дни в Мариупол" и заяви, че наградата е важна за цялата страна.