Култура

Триумф за „Опенхаймер“: Лентата за бащата на атомната бомба спечели 7 награди „Оскар“ (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Биографичният филм за създателя на атомната бомба спечели 7 от своите 13 номинации за "Оскар", включително тези за режисура, музика, кинематография и монтаж. За "Опенхаймер" Килиън Мърфи грабна приза за най-добър актьор, а екранният му партньор - Робърт Дауни-Джуниър - взе отличието в категорията за най-добра поддържаща мъжка роля.

Благодаря на невероятната Ема Томас - продуцент на нашите общи филми и на нашите общи деца. Обичам те.

Кристофър Нолан, носител на "Оскар" за най-добър режисьор

Крис Нолан и Ема Томас - за мен това беше най-дивото, най-вълнуващо, творческо пътешествие през последните 20 години, дължа ви повече, отколкото мога да опиша.

Килиън Мърфи, носител на "Оскар" за най-добър актьор

Сред останалите фаворити беше “Клети създания” с 4 награди, като една от тях е за Ема Стоун за най-добра актриса. С това тя става едва 13-ата носителка на две златни статуетки в тази категория.

За мен е огромна чест да споделя тази награда с всеки член на екипа, с всеки един човек, който даде любовта, грижата и таланта си за този филм.

Ема Стоун, носителка на "Оскар" за най-добра актриса

В същото време “Барби” получи само една награда - за най-добра оригинална песен, за изпълнението на Били Айлиш. Най-добър документален филм тази година е “20 дни в Мариупол”, който разказва за обсадата на украинския град.

Иска ми се никога да не бях правил този филм. Иска ми се Русия да не беше атакувала Украйна, никога да не беше окупирала нашите градове.

Мстислав Чернов, носител на "Оскар" за най-добър документален филм 

Докато течеше церемонията, в Лос Анджелис се проведе демонстрация за край на войната в Близкия изток. Част от звездите на червения килим сложиха червени значки, с които призоваха за спиране на огъня. А подобни послания имаше и на сцената.

Независимо дали става дума за жертвите от 7 октомври в Израел, или за тези на продължаващата атака срещу Газа - всички са жертви на тази дехуманизация.

Джонатан Глейзър, носител на "Оскар" за най-добър международен филм

От социалните мрежи - дойдоха критики от Доналд Тръмп към водещия на церемонията, на което Джими Кимъл отвърна с въпроса: "Вече не сте ли в затвора". 

Освен големите победители - вниманието привлече и Джон Сина, който се качи на сцената без дрехи и обяви отличието за най-добри костюми. А Райън Гослинг от филма "Барби" отново се превъплъти в ролята на Кен за музикално изпълнение с рок легендата Слаш.