Култура

Оскари 2024: Всичко, което трябва да знаете преди церемонията по награждаването в неделя

От Euronews България Euronews България
Oscar Awards AP Снимка: АП, архив

Автор: Дейвид Маркан, за Euronews

 

Кой чупи рекорди тази година? Колко дълги са филмите? И защо тазгодишната церемония по връчването на "Оскар"-ите представлява бавен, но сигурен напредък? Ето всичко, което трябва да знаете за 96-ата церемония по връчване на наградите "Оскар".

Наградите "Оскар" се връчват този уикенд. Ето какво трябва да знаете:

 

Филмите стават все по-дълги...

 

Scorsese Мартин Скорсезе на Берлинале 2024. Снимка: Дейвид Маркан.

Средната продължителност на номинираните филми за най-добър филм тази година е 138 минути.

Най-кратък е "Зона на интерес" - 105 минути, а най-дълъг е "Убийци на цветната луна" - цели 206 минути.

Ако Хичкок е бил прав, че продължителността на един филм трябва да е пряко свързана с издръжливостта на човешкия пикочен мехур, то тазгодишната реколта не се съобразява с вашата vesica urinaria.

 

Ho ho ho-ldovers ("Останалите")

 

Holdovers Пол Джиамати от "The Holdovers ". Снимка: Jordan Strauss, Invision/AP.

Технически погледнато, The Holdovers е първият коледен филм, номиниран за най-добър филм от 1948 г. насам - "Чудо на 34-а улица".

 

Пластмасата е фантастична (Plastic is fantastic)

 

Barbie Грета Гъруиг. Снимка: Джоел К. Райън, Invision/AP.

"Барби" може и да е пропуснала някои номинации, включително за най-добър режисьор и най-добра актриса, но това, което мнозина фенове са забравили, е, че Грета Гъруиг стана първият режисьор в историята, чиито първи три пълнометражни филма са номинирани в категорията "Най-добър филм", като Барби следва "Лейди Бърд" и "Малки жени".

В категорията "Най-добър режисьор" Жюстин Трие ("Анатомия на едно падение") стана едва деветата номинирана жена в историята. Първата е Лина Вертмюлер за "Седем красавици" (1977). След това се наредиха Джейн Кемпиън за Пианото (1994), София Копола с Изгубени в превода (2003), Катрин Бигълоу с The Hurt Locker (2010), Грета Гервиг с Лейди Бърд (2017), Емералд Фенел с Обещаваща млада жена (2020), Хлое Жао с Номадланд (2021) и отново Джейн Кемпиън със Силата на кучето (2022).

Като депресиращо напомняне, само три жени някога са били награждавани с "Оскар" за най-добър режисьор: Бигълоу, Жао и Кемпиън.

 

Бавен напредък... Но напредък

Justin Triet (1) Жюстин Трие на наградите "Сезар" за 2024 г. Снимка: Орелиен Морисар/AP

Тази година за пръв път в състава на наградата за най-добър филм влизат три филма, режисирани от жени - "Барби", "Анатомия на едно падение" и "Минали животи" на Селин Сонг. Това е исторически първият филм в историята на Оскарите.

В останалите филми четири от десетте номинирани сценария са написани или съавторствани от жени - "Анатомия на падането" (Жюстин Триет, съавторство с партньора ѝ Артур Харари), "Барби" (Грета Гъруиг, съавторство с партньора ѝ Ноа Баумбах), "Май декември" (Сами Бърч) и "Минали животи" (Селин Сонг). Това е най-големият брой жени сценаристи, представени в двете категории в рамките на една година.

 

Още напредък

Lily Gladstone (1) Лили Гладстон. Снимка: Jordan Strauss, Invision/AP

Джефри Райт и Стърлинг К. Браун получиха първите си номинации за "Оскар" за "Американска фантастика". По този начин те поставят крайъгълен камък - за първи път чернокож актьор в главна и поддържаща роля е номиниран за един и същи филм.

Говорейки за представителство, звездата от "Убийци на цветна луна" Лили Гладстон влиза в историята като първата жена от индиански произход, номинирана за най-добра актриса. Гладстон е от племето Чернокраки и изглежда, че ще спечели...

 

Още по-голям напредък

Colman Domingo (1) Колман Доминго. Снимка: Jordan Strauss, Invision/AP

Номинациите на Колман Доминго (Рустин) и Джоди Фостър (Нийд) съответно в категориите за най-добър актьор и най-добра поддържаща актриса отбелязват първия случай в една и съща година, в който двама куиър актьори са претенденти за ролята на ЛГБТИ+ герои.

 

Поздравления

 

Sandra Huller (1) Сандра Хюлер. Снимка: Invision/AP.

Сандра Хюлер, главна актриса в "Анатомия на едно падение" и поддържаща актриса в "Зона на интерес", е първата актриса от германски произход, която печели номинация (най-добра актриса) от 86 години насам. Ако се чудите, последната е Луиза Райнер за "Добрата земя" през 1938 г.

Интервюирахме я и тя е възхитителна. Ще ѝ стискаме палци...

 

Веждите побеждават брадата

"Убийци на цветната луна" става десетият филм на Мартин Скорсезе, който получава номинация за най-добър филм. (Предишните девет са: "Шофьор на такси", "Разяреният бик", "Добри момчета", "Бандите на Ню Йорк", "Авиаторът", "Отлъчените", "Хюго", "Вълкът от Уолстрийт" и "Ирландецът").

В допълнение към това Скорсезе получи и десетата си номинация за най-добър режисьор, което означава, че на 81-годишна възраст той не само става най-възрастният човек, номиниран някога за най-добър режисьор, но и изпреварва Стивън Спилбърг за най-много номинации за най-добър режисьор от всички живи режисьори.

В случай, че се чудите, Уилям Уайлър ("Римска ваканция", "Бен Хур") все още държи общия рекорд с 12 номинации.

Все пак Марти е взимал наградата за режисура само веднъж - за филма си The Departed (2006 г.), а Стив е печелил два пъти ("Списъкът на Шиндлер", "Спасяването на редник Райън").

 

Застаряващ бик

 

Robert De Niro (1) Робърт де Ниро. Снимка: Invision/AP.

Говорейки за "Убийци на цветната луна", Робърт де Ниро е номиниран за най-добра поддържаща мъжка роля и поставя нов рекорд за най-дълъг период от време между първата и последната номинация за "Оскар" на актьор, надминавайки 48-годишната разлика на Катрин Хепбърн.

Всъщност признанието му през 2024 г. идва 49 години след първата му номинация за изпълнението му в "Кръстникът - част II" (която печели) през 1975 г. Де Ниро подобрява рекорда на Хепбърн, която изминава 48 години между първата си номинация за филма "Morning Glory" през 1938 г. и последното си предложение за "On Golden Pond" през 1982 г.

 

Най-номинираният жив човек удря отново...

Williams Spielberg (1) Композиторът Джон Уилямс, вляво, и режисьорът Стивън Спилбърг позират заедно по време на галавечерята на AFI за 2016 г., посветена на Джон Уилямс. Снимка: Invision/AP

92-годишният композитор Джон Уилямс получи 54-ата си номинация тази година за филма "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата".

Да, това означава, че най-лошият филм от поредицата вече може да бъде наричан "номинираният за "Оскар" филм "Индиана Джоунс и циферблатът на съдбата". А "Всички ние, непознатите" не получи нищо... Нещо се е объркало някъде.

Все пак тази 54-та номинация означава, че той изостава само с пет номинации от рекорда на Уолт Дисни от 59 номинации в кариерата си. Уилямс обаче запазва рекорда си като най-номинирания за "Оскар" композитор за всички времена и остава най-номинираният жив човек.

 

В другия край на възрастовия спектър...

Billie Eilish (1) Били Айлиш. Снимка: Джордан Щраус, Invision/AP.

Ако Били Айлиш и Финеъс спечелят наградата за най-добра песен за "What Was I Made For?" от Barbie, 22- и 26-годишните брат и сестра ще станат най-младите двукратни носители на "Оскар" в историята.

Преди това те взеха награда за химна на Джеймс Бонд "No Time to Die" през 2022 г.

 

О, Брадли...

 

Bradley Cooper (1) Брадли Купър. Снимка: Invision/AP.

Брадли Купър е петият най-номиниран жив човек, който никога не е печелил "Оскар".

Той е номиниран 12 пъти, но никога не е печелил. По всяка вероятност той няма да спечели и тази година, тъй като Маестрото вероятно няма да спечели наградата за най-добър филм, най-добър актьор или най-добър оригинален сценарий тази година.

Той се присъединява към звукорежисьора Грег П. Ръсел (16 номинации), композитора Томас Нюман (15), авторката на песни Даян Уорън (15) и ръководителя на специалните ефекти Даниел Судик (13).

 

О, Телма...

 

Thelma Телма Шунмейкър на Берлинале 2024. Снимка: АП.

Трикратната носителка на "Оскар" Телма Шунмейкър получи рекордна девета номинация за филмов монтаж за филма "Убийци на цветната луна". Легендарната монтажистка работи със Скорсезе от 1967 г. насам и с тази номинация изпреварва честия сътрудник на Стивън Спилбърг Майкъл Кан, който има осем номинации за монтаж.

 

Чуждестранен филм 

 

Glazer Джонатан Глейзър. Снимка: Invision/AP.

Филмът "Зона на интерес" на Джонатан Глейзър е номиниран тази година както в категорията за най-добър филм, така и в категорията за най-добър международен филм, като филм, който не е на английски език.

Това се случва все по-често през последните години: "Животът е прекрасен" (1998); "Прилепнал тигър, скрит дракон" (2000); "Любов" (2012); "Рим" (2018); "Паразит" (2019); "Карай ми колата" (2021) и "На Западния фронт нищо ново" (2022). Първият, който постига това? Z през 1969 г.

Ако само Франция беше имала благоразумието да избере за свой шампион "Анатомия на едно падение" вместо (не по-малко отличния) "Вкусът на нещата", и още едно име можеше да бъде добавено към този списък...

Тазгодишните награди "Оскар" ще бъдат раздадени в неделя, 10 март.