Европа

Унгарска журналистка разработи приложение, което разказва приказки на децата в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Hesna Al Ghaoui Gaui Euronews Хесна Ал Гауи – унгарската военна кореспондентка и писателка

С началото на войната в Украйна преди две години, животът на милиони деца беше изцяло променен. Оставен бе отпечатък върху цяло едно поколение. По това време унгарската военна кореспондентка и писателка Хесна Ал Гауи живее със семейството си в Съединените щати. Тя веднага иска да помогне на децата, попаднали в конфликта, дори и отдалеч, като създава приложение, което да ги научи да преодоляват страховете си. Превръщането на идеята в реалност отнема две години. Това става с помощта на норвежкия психолог Солфрид Ракнес. Мобилното приложение вече е достъпно на украински и английски език.

Целият проект за разработване беше много вълнуващ, много по-сложен и отнемащ време, отколкото си мислехме, защото не е лесно да разработиш апликация, която може да се използва от деца и да работи и на по-стари устройства. Беше ни трудно, но успяхме.

Хесна Ал Гауи, унгарската военна кореспондентка и писателка

Приложението „Вълшебна ръкавица“ се основава на оригинална украинска приказка за изгубена в гората ръкавица, която става дом на няколко симпатични герои. Тя може да се слуша в продължение на седем дни, като всеки от тях е придружен от упражнения за облекчаване на стреса и повишаване на емоционалната осъзнатост. Създателите планират да създадат и версии и на арабски и норвежки език.