Европа

Какви са настроенията за войната сред жителите на Закарпатска област?

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Закарпатска област в Западна Украйна е дом на мнозина етнически унгарци, някои от които също участват във войната. Една от най-големите благотворителни организации в района твърди, че Русия опитва да направи живота на цивилните непоносим, като атакува гражданска инфраструктура дори повече, отколкото военни цели.

"Руснаците унищожават повече складове в сравнение с военни бази", казва Рудолф Балажинец, създател на "Семейство на Христос".

От организацията "Семейство на Христос" в Ужгород разполагат с бронежилетки за военните, но помагат и на възрастни, сираци, бедни и ранени в препълнените болници. 

"Когато си подготвен за война, ще постигнеш мир", допълва Балажинец.

В село Мукачево Игор се готви да се върне към войната след почивката, която е получил. Казва, че е виждал едни от най-кървавите сблъсъци на източния фронт и единственият начин да преодолее случилото се е да спре да си спомня за него.

 

Най-тежко беше, когато командирът ми загина до мен и не можех да му помогна. Но обикновено не мисля за тези неща, иначе ще полудея.

Игор, украински военен

Заради войната се появиха опасения, че с проруските си възгледи премиерът Виктор Орбан може да настрои етническите унгарци срещу Украйна и обратното. 

Според главния редактор на един от местните вестници в Закарпатска област - читателите вярват, че сънародниците им в Унгария са на тяхна страна и нямат намерение да подкрепят Русия.

През втората година от войната нещата се промениха. Проучванията показват постоянен спад на хората, които са уверени, че политически заявените цели ще бъдат постигнати. Това са възстановяване на границите от 1991 г., членство в ЕС и НАТО.

Дьорд Дунда, главен редактор на унгарския вестник KISZO

Журналистът посочва още, че близо 40 унгарски военни са загинали в сблъсъците с Русия.