Европа

Най-малко петима души са били ранени при руски въздушни атаки над Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко петима души са били ранени през нощта при руски обстрел на жилищни квартали в Мирноград и Покровск в Донецка област. Това съобщи регионалната прокуратура. По-рано пък президента на страната Володимир Зеленски призова западните партньори на Украйна да съберат политическа воля и да предоставят на Киев необходимите военни доставки, тъй като войските на Киев продължават да изпитват сериозен недостиг. 

 

Тази война трябва да стане безнадеждна за Русия. Те трябва да усетят, че има сила, която унищожава тези, които се опитват да премахнат живота. И ние можем да гарантираме това. Всеки партньор знае какво е необходимо. Основното нещо е политическата воля това да се случи. Ако това не се случи и Америка и Европа загубят от ирански дронове "Шахед" и руски самолети, това ще остане в историята като една от най-срамните глави.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

От друга страна Китай започна нов опит за водене на преговори между Русия и Украйна. Китайският специален пратеник по евразийските въпроси Ли Уай Хуей пристигна в Москва, където се срещна със заместник-министъра на външните работи на страната, за да обсъдят така наречената "украинска криза". Хуей планира да посети Украйна, Франция, Германия и Брюксел. Междувременно Министерството на отбраната на Германия заяви, че изтичането на информация за разговор между високопоставени служители относно военната помощ за Украйна е било "координирано" от Русия. 

 

С изключение на няколко изключения, няма много ново съдържание от този телефонен разговор, поне засега изглежда така. А това от своя страна води до осъзнаването, че единствената цел на този запис е да дестабилизира и разтревожи населението. От нас зависи да решим дали ще прескочим тази тояга, която Путин ни протяга.

Борис Писториус, министър на отбраната на Германия

Стана ясно и, че НАТО започва мащабни военни учения - които ще продължат близо две седмици. Те са с цел упражняване на защитата на новоразширената северна територия. Повече от 20 000 войници от 14 държави ще участват, а самите действия ще бъдат ръководени от Норвегия.