Свят

Украйна обстрелва Крим с дронове, жертвите в Одеса растат (Oбновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Броят на загиналите при атака на руски дрон срещу жилищен блок в южния пристанищен град Одеса се нарасна до 10, след като спасителите откриха телата на още една майка и бебе, съобщи губернаторът на Одеса Олех Кипер. Атаката разруши 18 апартамента в 9-етажната сграда, а последвалата експлозия остави 10 съседни жилищни сгради без отопление.

На този фон президентът Володимир Зеленски заяви, че жертвите биха могли да бъдат избегнати, ако Украйна не беше изправена пред забавяния в доставките на оръжия.

Русия твърди, че е свалила 38 украински дрона над Крим. Украинската агенция УНИАН цитира няколко Телеграм канала от Крим, според които експлозии са били чути в град Феодосия, а през нощта е било спряно и движението по моста над Керченския проток, който свързва Крим с територията на Русия.

В ежедневната си актуализация в Telegram украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 14 от 17 дрона Shahed, насочени към региони в цялата страна през миналата нощ.

Украински войници, които се сражават в района на Бахмут в източна Украйна, са подложени на постоянни атаки от руските сили, които „стрелят безразборно“.

Врагът настъпва, не се предават. Не мога да кажа, че са слаби, контрабатарейният им огън е интензивен. Но ние правим всичко възможно да задържим настъплението им и да удържим всеки метър от нашата земя.

Иван – главен сержант

Русия напада с нови пехотни подразделения противника при Бахмут, като пътят им се разчиства от постоянен артилерийски огън и дронове.

Руските сили успяват да завземат някои украински позиции, но печалбите им струват много скъпо. А Украйна няма достатъчно резервисти и изпитва остър недостиг на артилерийски снаряди.