Политика

Денков пред НС: Докато съм премиер, изпращане на български войници в Украйна няма да има

От Euronews България Euronews България

България и Украйна към момента не са обсъждали двустранно споразумение. Това заяви премиерът Николай Денков от трибуната на Народното събрание, предаде БНТ.

"Докато съм министър-председател никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило, няма да се промени и всякакви опити да се измислят подобни теми нямат отношение към българското правителство днес.

По отношение на декларацията, която подписахме с министър-председателя на Украйна, тя не поема нови ангажименти за България, тя е приета от МС и затова не изисква ратификация на Народното събрание. За момента не се обсъжда и не е обсъждано двустранно споразумение. Ако се пристъпи към подготовка на такова споразумение, то ще бъде внесено за ратификация в Народното събрание", заяви Денков.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че е подписал с украинския си колега единствено писмо за намерения и всичко, което постъпи като заявка от украинска страна, ще бъде внесено за обсъждане в парламента.

"То е общ текст, в който потвърждаваме готовността ни да помагаме с политически, дипломатически, хуманитарни и военни мерки и разширяваме сътрудничеството в образованието и подготовката на наша територия на украински военни. Всяко едно действие по него ще иска вашето одобрение и при заявка от украинска страна, имаме готовност да продължим", заяви Тагарев.

Депутатите изслушват министър-председателя Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев за посещението им в Украйна.