Политика

Стефан Янев: С какъв мандат Тагарев отиде в Париж и говори за изпращане на български войници на чужда територия?

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

В 48-мото Народно събрание, в което и партия Български възход участваше, надявам се ясно показахме на всички как се прави коалиционно споразумение, защо се прави то, какви принципи се залагат в него и какъв е начинът на взаимодействие, взимане на решения и носене на отговорност. Това обаче нашите политици не пожелаха да чуят. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ председателят на партия Български възход и бивш служебен премиер Стефан Янев.

Една година по-късно ние се лутаме и стигаме до извода, че не е лошо да има коалиционно споразумение в едно управление. Минават вече почти девет месеца и ние си задаваме въпроса защо беше създадено това правителство и какво постигна. В момента чуваме от представители на некоалицията как щели да правят оценка на министри, но направете оценка на постигнатото.

Стефан Янев обясни, че обективна и задълбочена оценка на работата на управлението не може да бъде дадена, защото има неща, които обществеността не знае. Той даде за пример темата за военната помощ за Украйна, както и какви са политическите разговори за това ще участваме или не като страна – членка на НАТО като потенциален донор на войски.

„Тук големият въпрос е: „С какъв мандат нашият министър-председател отиде в Украйна и говори за двустранно споразумение за сигурността с Уркайна“? С какъв мандат нашият министър на отбраната отиде в Париж и говори за потенциално изпращане на български войници на чужда територия?“, каза още Стефан Янев.

Целия разговор вижте във видеото.