Свят

Украински пилоти се учат да управляват американските изтребители F-16

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украински пилоти и техници се обучават в съкратени срокове на управление и поддръжка на американските изтребители F-16 в Дания.

Това се случва във военновъздушната база Скридструп на полуостров Ютланд.

Трудно е да бъде надценен бойният ни опит, но тази програма е съкратена. Времетраенето на обучението е много по-кратко в сравнение с редовното обучение на всяка страна за F-16 в мирно време. Въпреки това всички сме мотивирани да се върнем в Украйна и да започнем да се бием на тези самолети.

Муунфиш" – украински пилот

Дания е обещала на Украйна 19 изтребителя F-16, като първоначално трябваше да ги достави в края на 2023 г, но впоследствие графикът за предаването им бе удължен до второто тримесечие на 2024-а. Тогава трябва да пристигнат първите 6 самолета.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че страната му се нуждае по-бързо от изтребителите, за да може да получи предимство на бойното поле – дълбоко в тила на противника.

Когато за пръв път научихме за тази система, изглеждаше ни невъзможно да я интегрираме бързо в Украйна. Но сега разбирам, че тя пести време. За нас е важно да се развиваме като държава, като структура във Военновъздушните сили, трябва да черпим от опита на различни държави, които вече са минали през този етап.

Игор – техник на F-16

Дания е поръчала от САЩ 27 самолета F-35 за 2.2 милиарда долара, които да заменят флотилията от 30 F-16, които са на повече от 40 години. Тази смяна трябва да се осъществи до края на 2025 г.