Европа

Амстердам и Киев подписаха споразумение за сигурност за 10 години

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна и Нидерландия подписаха споразумение за сигурност, което предвижда Амстердам да изпрати на Киев 2,2 млрд. долара военна помощ и оказван на допълнителна подкрепа в сферата на отбраната в следващите 10 години. Лидерите на двете страни се срещнаха сред разрушени сгради в Харков.

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте заяви, че ще помогне за доставката на 800 хил. артилерийски снаряда за украинската армия. А подобни споразумения с Украйна вече сключиха Великобритания, Германия, Франция и няколко други държави.

 

Заставаме рамо до рамо с Украйна. И тук и сега ще продължим да предоставяме пряка военна, финансова и хуманитарна подкрепа. Ще продължим да търсим и други начини да помогнем.

Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия в оставка

През изминалата нощ е имало нови руски атаки - силите на Киев са свалили 14 от общо 17 дрона камикадзе. В Одеса е била ударена най-малко една жилищна сграда и няколко души са загинали. Президентът Володимир Зеленски отново призова Запада за системи за противовъздушна отбрана.

На Международния дипломатически форум в Анталия руският външен министър коментира изказването на президента на Франция за изпращането на военни в Украйна.

Фактът, че има желание за изпращане на войски вече е официален, но неофициално - те вече са там. Без така наречените инструктори далекобойните оръжия на Украйна няма да може да се използват срещу руските градове, всички го разбираме прекрасно.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Руската федерация

В Санкт Петербург руските власти твърдят, че дрон е ударил жилищен блок, което е довело до евакуацията на близо 100 души.