Икономика

Обществената поръчка за разширението на ПГХ „Чирен” е манипулирана, алармира експерт

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Експерти от Българския енергиен и минен форум изпратиха сигнал до институциите, в който предупреждават за риск и за съмнения за корупционни практики при разширяването на газовото хранилище в Чирен.

 

„Причината да изпратим този сигнал е огромното ни безпокойство от начина и подхода, при който се реализира проектът за разширение на ПГХ Чирен. За съжаление, изпълнителят и възложителят допускат фундаментална промяна на проекта, като се предлага замяна на типа сондажи, които трябва да се сондират, промяна на конструкцията и някои допълнителни негативни предложения за БТГ.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime енергийният експерт Христо Казанджиев.

Самото ръководство на „Булгартрансгаз“, като че ли толерира едно такова поведение, независимо от възраженията на водещи експерти, както в дружеството, така и извън него.

Христо Казанджиев, енергиен експерт

„Основната причина, по наше мнение, е да се намалят разходите за сондиране, разходите за реализация на проекта, в резултат на което изпълнителят ще инкасира неправомерно приходи от близо 100 милиона лева“, посочи Казанджиев.

Тази обществена поръчка е манипулирана от момента на нейното обявяване, причината за това е краткият срок, в който трябва да се реализира – 600 дни, в които трябва се изпълнят огромен обем дейности. Това включва 13 сондажа, 10 от които наклонено насочени, т.е. много по-сложни от това да се сондират вертикални сондажи.

Христо Казанджиев, енергиен експерт

„Така че по наше лично мнение избраният към настоящия момент изпълнител не е в състояние да изпълни поръчката такава, каквато е обявена. За да компенсира своята липсата на необходимия експертен капацитет, предлага нещо, което е отречено във времето“, каза Казанджиев.

От Българския енергиен и минен форум настояват за незабавно прекратяване на изпълнението на поръчката и обявяване на нова при обявените технико-икономически условия, така че да може да се реализира в един по-дългосрочен план на необходимото техническо ниво.


Целия разговор вижте във видеото.