Икономика

Природният газ се очаква да поевтинее с около 11 процента

От Euronews България Euronews България
Bulgargaz2

Природният газ ще поевтинее с около 11% и през януари се очаква да се продава под 78 лева за мегаватчас без такси и налози. Това стана ясно на днешното заседание в енергийния регулатор, на което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" за цените от идната година, предаде БНР.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов определи новината като добра не само за портебителите на синьо гориво, но и на топлофикациите, защото няма да се налага преразглеждане на цените на парното и топлата вода в средата на отоплителния сезон.

"Независимо, че се намираме в период на зимни месеци, когато нормално цената на природния газ на енергийните борси се увеличава, тази година от една страна, поради сравнително мекото време, а от друга страна поради запълните хранилища на природен газ в цяла Европа, цената на природния газ на международните борси ще намалява. И тъй като като изключиме доставките от Азербайджан и тези, които са от газохранилището в Чирен, останалите са пряко свързани с цената на природния газ на нидерландската борса, очевидно намаляване на цените там води до намаляване на цената и у нас", каза Иван Иванов.

Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 януари идната година.