Икономика

"Булгаргаз": Получихме писмо от ЕК за доставките на природен газ до България

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Европейската комисия е изпратила въпроси към "Булгаргаз" във връзка със сделката с турската компания "Боташ". Това потвърдиха за Euronews Bulgaria от Министерството на енергетиката относно информации в медиите, че ЕК е започнала разследване на сделката,  сключена от служебния кабинет през януари.

От „Булгаргаз“ пък излязоха със съобщение до медиите, в което обаче не потвърждават, че исканата информация е точно за споразумението с „Боташ“. От дружеството заявяват, че са получили въпроси от Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕК „относно доставките на природен газ до България“.

„Изследваният период обхваща последните няколко години, а поисканата информация е насочена към отношенията с доставчици и партньори и подробности за доставките. „Булгаргаз“ подготвя и ще предостави информацията в договорения с ЕК срок. Дружеството поддържа редовен контакт с Комисията и периодично ѝ оказва съдействие по различни въпроси от неговата компетентност“.

Споразумението между "Булгаргаз" и „Боташ“ бе подписано през януари т. г. и осигурява на българската газова компания достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.
От една страна договорът ни с Турция е диверсификация от гледна точка на маршрутите, но по време на подписването не стана ясно откъде точно ще идват новите количества синьо гориво. Споразумението позволява на "Булгаргаз" и "Боташ" да си поделят дневния капацитет на граничния пункт Странджа-Малкочлар.