Икономика

Енергиен експерт: Ще има поскъпване на газа през зимата, но с не повече от 50%

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Турската "Боташ" миксира газа. Тя е турската газоперносна компания. Това е турския БУЛГАРГАЗ. Там влиза руски, египетски, азербайджански, турски газ, но ние не сме наясно какъв е делът на руски газ там. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ енергийният експерт Иван Хиновски. По думите му някакви санкции са възможни за страната ни, ако се установят нередности, като вероятно ще получим наказателна процедура като глоба.

България направи един много смел ход с тази по-висока такса за руския газ. Това е шамар по ГАЗПРОМ. Сърбия и Унгария не трябва да се оплакват, защото те няма да плащат тези суми, те ще се плащат от ГАЗПРОМ. Това е сделка, те не могат да си ги искат от Сърбия и Унгария. Както Германия има право да вдига митата на вносни автомобили. Всяка страна в ЕС е суверенна да определя акцизите на териториите си.

Според енергийния експерт ситуацията с Лукойл е била изпусната. Според него е трябвало да бъде назначен особен управител.
„Всички парични потоци сега, ако се продаде рафинерията ще бъдат заметени. Ще се появи стратегически инвеститор, това е апетитно дружество. Има сериозен пазарен дял“, каза още Хиновски, стига обаче купувачът да не е руска офшорна компания. Успокояващото е, че тази сделка ще стане през българското законодателство и България ще има право на вето чрез решението на КЗК. Има хиляди вратички обаче, предупреди той.

Очакваме поскъпване на газа през зимата, прогнозира експертът. В началото на зимния сезон сме и с този военен конфликт, не може да не повлияе на цената тази турболентност в международната сигурност, но 50% поскъпване е малко вероятно, каза още Иван Хиновски.

Цялото интервю вижте във видеото.