Икономика

Вучич от Пекин: Трябва ни решение за таксата за транзит на руски газ, въведена от България

От Euronews България Euronews България
Vuchich AP Снимка: AP архив

Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира в Пекин въвеждането на новата такса за транзит на руски газ през България, посочвайки, че в момента е важно да се обърне внимание на решаването този проблем, предаде днес БТА, като се позова на Танюг.

„Ние и унгарците реагирахме вчера със съвместно съобщение – (сръбският министър на финансите) Синиша Мали подписа решението с (унгарския министър на външните работи и търговията Петер) Сиярто, а (унгарският премиер Виктор) Орбан и аз одобрихме“, заяви Вучич, който участва в среща на върха на инициативата "Един пояс, един път" в столицата на Китай.

По-рано сръбският президент посочи, че това представлява голям проблем за Сърбия и ще говори с българската страна, защото според него това решение не трябва да важи за Сърбия.

Миналия петък България въведе такса върху руския газ, доставян през нейна територия за трети страни. Според наредбата, която вече е в сила, таксата е от н размер на 20 лв. за мегаватчас за транзит на руското синьо гориво, доставено през територията на страна по газопровода "Балкански поток". Премиерът акад. Николай Денков преди два дни коментира, че България има право да налага такса върху вноса и транзита на газ от Русия.