Икономика

Унгария и Сърбия с обща декларация срещу решението на правителството да обложи транзитния руски газ

От Euronews България Euronews България
Gaz Cena AP Снимка: AP архив

Унгария и Сърбия излязоха с обща декларация срещу решението на българското правителство да обложи транзитния руски газ, предаде БНР.

Тази "противоречива стъпка" поставя под риск енергийната сигурност на двете държави, заявяват сръбският финансов министър Синиша Мали и унгарският външен министър Петер Сиярто, цитирани от агенция ТАНЮГ.

Двамата определят аргументите на българския премиер като "напълно лъжовни", тъй като Европейският съюз не е въвеждал санкции срещу използването на природен газ от Русия.

Будапеща и Белград ще съгласуват позициите си и "няма да оставят това неприятелско българско решение без подобаващ отговор", се казва още в документа, без да се уточни какви мерки замислят Унгария и Сърбия срещу страната ни.

От българското финансово министерство разпространиха по-рано днес уверенията на министър Асен Василев, че газът за потребителите в Сърбия и Унгария няма да се оскъпи от новата такса за пренос.

Миналия петък България въведе извънредна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лева на мегаватчас.

"Новата такса е напълно в съответствие с целите на Европейския съюз за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. Тъй като повечето договори на "Газпром" се определят на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата. Това само ще намали печалбите на "Газпром", заявява Василев пред "Файненшъл Таймс".

"С тази такса от една страна ние връщаме конкуренцията на пазара и ние очакваме не да се повишат цените в Сърбия и в Унгария, както беше първата реакция, а всъщност да намалим печалбите на "Газпром", да намалим средствата, които влизат в държавния бюджет на Русия, за да води войната, и от друга страна създаваме и реална конкуренция с другите източници на газ", обясни от своя страна премиерът Николай Денков.