Икономика

Решението за такса върху вноса на газ е политическо и може да повиши цената, смята експерт

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Възможно е след решението за въвеждането на такса върху вноса и транзита на руски газ през България да се стигне до увеличение на цената на синьото гориво. Това заяви председателят на Българска асоциация „Природен газ“ Светослав Иванов в ефира на Euronews Bulgaria. Той обясни, че решението за таксата е политическо, но може да засегне конкуренцията на пазара на природен газ у нас. 

 

Ето какво още каза той:

Трябва да разграничим интересите на България и на отделните играчи на пазара. Пропуска се важен аспект - тази такса освен транзита, касае и вноса на руски природен газ. Пропуснато е дали това няма да се отрази на конкуренцията. Имам усещането, че това ще се отрази като мярка на протекционизъм в полза на държавното дружество "Булгаргаз". Забравяме, че освен по Балкански поток, по Турция влиза газ и по друга тръба, която ползва "Булгаргаз" и където всеки може да декларира какъвто иска произход.

Зад това решение стоят чисто политически аргументи. Протекционизмът е разбираем. Но българската държава може да използва и местния добив - има две находища, готови за експлоатация.

Със сигурност на доставчиците на газ няма да им хареса, че нараства себестойността, но политиците имат своите аргументи. Мярката беше взета много бързо, без никакви аргументи. Пари в хазната би трябвало да влязат, ако има как да бъдат събрани.

Ако е необходимо, по-скоро ще бъде променен законът. Ако на българския пазар имахме местен добив, за което има потенциал, щеше е да е добре тази мярка. Сега може да се стигне и до повишаване на цената на газа.

Цените много трудно подлежат на прогнозиране и това е един от основните проблеми на пазара.

Тази мярка беше изненада за всички, информацията е била вътрешна.

Частните доставчици ще оцеляваме в условията на битка и силно монополизиран пазар.

Очаквам суматоха на пазара, която може да ограничи предлагането, което на фона на зимния сезон, може да повиши цената.

Не очаквам съществено увеличение на цената на природния газ в следващите месеци.

 

 

Цялото интервю вижте във видеото.