Икономика

Най-добре китайците да изградят новите реактори на АЕЦ „Козлодуй“, смята експерт

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Между 120 и 150 евро на мегаватчас ще струва цената на тока от 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Това са прогнози на Американската инвестиционна банка. Тя дава прогноза на изгражданите нови източници. Според тях, ако се направи в Щатите нов ядрен реактор като този, който ще се прави у нас, ще струва между 11 и 17 милиарда долара и ще струва като енергия между 120 и 150 евро на мегаватчас.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

В нашите разчети се залага съвсем неоправдано една много ниска стойност на първоначалните разходи. Първо се говореше, че един реактор ще струва 5-6 милиарда долара, сега 15-16 милиарда долара за двата. Много е трудно да се съчетае това с известните факти.

проф. Георги Касчиев, енергиен експерт

Само два такива реактора има завършени в Щатите и те струват 30 милиарда долара. Ако се вземат предвид тези реалности едва ли може да се допусне, че в България, където нямаме никакъв опит с тези реактори, ще можем да достигнем цена, която е 2 пъти и половина по-ниска. Просто ми изглежда невероятно това“, посочи експертът.

Има разнопосочно говорене по стартовата дата на тези блокове. Някои оптимисти казаха, че до 2030г. ще е направен, после се заговори за 2032г., правителството прие график за 2033г., а парламентът за 2035-а“, отбеляза проф. Касчиев.

Няма обосновка да се купят точно сега тези реактори, но този въпрос няма как да не опре до базата на финансиране. Защото поне 2/3 от нужните средства трябва да дойдат от заеми. Банките, когато финансират тези проекти, искат яснота за отношенията между партньорите и как тези пари ще бъдат върнати с печалба на техните акционери.

проф. Георги Касчиев, енергиен експерт

„На тази фаза проектът може да рухне, защото не знам как ще успеят да убедят, че проект, който струва 30 милиарда долара в САЩ, тук ще струва 2 пъти и малко по-евтино. Не знам. Ние сега имаме достатъчно енергийни източници, но извън нашите граници се предлага по-евтина енергия и ние я купуваме“, коментира проф. Касчиев.

Китайците са най-сигурният партньор по изграждането на тези реактори, защото те построиха 4 такива реактора AP1000, реално там са построени най-много такива реактори. Корейците, които са избрани, не си спомням да са строили проектите в САЩ на двата реактора, които са изградени там“, каза още енергийният експерт.

 

Целия разговор вижте във видеото.