Общество

Енергиен експерт: Минимум $15 млрд. ще ни струват двата нови реактора в АЕЦ „Козлодуй“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Решението на правителството (относно изграждането на два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“ – бел. ред.) е правилно, ние трябва да започнем да изграждаме ядрени мощности, защото и без друго сме закъснели с 15 години по този въпрос.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ д-р инж. Богомил Манчев от председател на сдружение Български Атомен Форум (БУЛАТОМ).

За двата блока аз лично смятам, че трудно ще бъдат направени под 15 млрд. долара разходи.

България има две ядрени площадки и двете трябва да ги реализираме, посочи Манчев.

„Въглищата като енергиен резерв трябва да бъдат пазени, за да може да се използват в трудни моменти“, подчерта енергийният експерт.

Кажете ми една иновационна технология, която работи без електроенергия? Ако искате да правим електроенергията само от слънце, вятър, вода и биомаса – пълна катастрофа. Вече имаме достатъчно примери за това в света.

„Ние си навредихме сами като обяснявахме каква корупция имало около Белене, а ядрената енергетика ни е необходима, за да оцелеем като държава и да вървим напред“, коментира Манчев.

„Апелирам към политическата класа и Министерството на енергетиката да направят т.нар. визия за развитието на електроенергията, която да бъде одобрена от Народното събрание, за да имаме нещо, върху което правителствата да работят“, призова той.

Целия разговор вижте във видеото.