Бизнес и технологии

Пет български фирми ще участват в строежа на новата ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй"

От Euronews България Euronews България
Radev Dobrev Снимка: Министерство на енергетиката

Пет български компании подписаха в четвъртък меморандуми за сътрудничество с "Уестингхаус" при изграждането на бъдещата нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" по технологията AP-1000. Те ще са и партньори на американската компания при реализацията на други проекти в Северна България, стана ясно при сключването на меморандумите. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство до медиите.

Събитието се проведе в сградата на Американската търговска камара в София в присъствието на министъра на енергетиката Румен Радев, посланика на САЩ в България Кенет Мертен, председателя на комисията по енергетика в НС Делян Добрев и др., посочват още от ведомството.

Петте български компании, подписали меморандумите за разбирателство с „Уестингхаус Електрик“, са „Оскар-Ел“, „Главболгарстрой“, „ЕНПРО Консулт“, „ЕнергоСервиз“ и „И Кю И България“. С това се задълбочава потенциалът за сътрудничество в производството на ключови компоненти, включително системи за контрол и управление, системи за радиационен мониторинг, както и предоставяне на различни инженерни, консултантски и строителни услуги.

Енергийният министър Румен Радев е посочил, че „изграждането на местна верига за доставки в дългосрочна перспектива е изключително важно за нашия национален интерес, а екипът на Министерството на енергетиката ще направи всичко възможно, за да подпомогне този процес“.

Дейвид Дърам, президент на „Енергийни системи, Уестингхаус електрик“ от своя страна е заявил, че българската ядрена верига за доставки има богат опит и е от ключово значение в подкрепата за усилията на компанията да достави успешно най-модерния, доказан в света реактор AP1000.

От „Уестингхаус“ са изразили и увереност, че сътрудничеството с „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД по проекта за изграждане на нов ядрен блок с технологията AP1000 ще създаде и една голяма екосистема от местни компании, работещи в областта на ядреното инженерство, която да се превърне в гръбнака на бъдещата ядрена индустрия, базирана на тази технология, в цяла Европа.