Икономика

Бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов: Сделката с Украйна за реакторите е добра

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Украйна загуби „Запорожката“ АЕЦ и 6-те реактора не работят. Те имат опасения, че дори и да си върнат централата, тя няма да може да се използва. Сега внасят електроенергия от Европа и трябва да търсят бързи решения.

Това каза пред Euronews Bulgaria Валентин Николов, енергиен експерт и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ по повод последиците за България след сделката за реакторите от АЕЦ"Белене".

Те се нуждаят от базова енергия. Едно такова решение е централата в Хмелник, сега единият блок е готов на 80%, а другият на 25%. Те са влезли в преговори с „Шкода“ и „Хюндай“, които са им отговорили, че минимум 3-4 г. е времето за направа на такива реактори.

 

Единственото бързо решение е България. Ние сме консервирали оборудването, малка част от него е в Руската федерация. Имаме площадка и оборудване. То обаче, за да работи, в края на строителството трябва да има гаранции на носителя на авторските права на оборудването. А това е Росатом.

Засега няма санкции във връзка с ядрената енергетика. Рано или късно обаче ще има. Чистата логистика на кораби и самолети да не могат да идват, затруднява какъвто и да е проект. В близките години този проект няма да може да бъде завършен на българска територия.

 

Проучване на международен консултант показва, че поради затваряне на въглищните централи, за преминаването към електрически автомобили в района на Югоизточна Европа ще са необходими 11 реактора.

България има уникалната възможност да има две лицензирани площадки. АЕЦ Козлодуй от 2013 до 2019 година получи лицензия. Това отне 6 години. АЕЦ „Белене“ въобще не е затворена страница, но е затворена със стария проект.

Може да има бъдеще, но по нов начин. АЕЦ „Белене“ е направена със съответните фундаменти за ядрена площадка и съответната сеизмичност.

България е част от „Евроатом“ и гаранциите за тежки ядрени аварии. Украйна не е част от този договор и има научен потенциал. Има съответните институти, които правят анализите на тези процеси. И тя не се нуждае от лицензите на Руската федерация.  

 

За нас това е добра сделка, зависи от цената. Ако поръчаме ново оборудване, ще струва два-три пъти повече.

Перспективите да се развива 7 и 8 блок са много близки. Скоро беше подписан договор за предварително проучване и скоро би трябвало да има споразумение между България и САЩ в областта на ядрената енергетика.

Ако украинците ползват това оборудване, ще може парите, които ще получим да отидат за изграждане на АЕЦ „Козлодуй“. Реалистично е, скоро бяхме в САЩ, където вече работят два реактора. Но ние до 10 г ще имаме работещ блок. Толкова са ни необходими за трансформацията в Маришкия басейн. Влизането на електромобилите у нас все повече ще се ускорява.

По повод търсенето на нефт и газ в Черно море, Николов коментира, че България има възможност да бъде участник в този консорциум. Ще получава и пари от дивидента. Предварителните сондажи показват, че там се очакват две находища. Изчисленията на концесионните такси показват че ще получаваме първите години по 13 млрд. лв.

Вижте цялото интервю във видеото.