Политика

Изпращаме нова помощ за Украйна, но нищо, което да застраши сигурността на страната ни, каза Денков (Обобщение)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

След визитата на Зеленски вчера - днес стана ясно - украйнският президент е дошъл с молба и със списък с нужди за украйнската армия.

На Украйна са ѝ нужни хиляди неща на ден. Те ни предоставиха един списък, това е поредният списък, който получаваме и ще го разгледаме приоритетно, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев

Премиерът акад. Николай Денков увери - няма да изпращаме нищо, което да застраши сигурността на страната ни. 

Военните си правят справки какво е необходимо, какво може да се освободи, какви са сроковете за замяна на мунициите.  

акад. Николай Денков

Денков не потвърди, но и не отрече поискал ли е Зеленски системи за ПВО и ще му ги предоставим ли. Със сигурност не можем да дадем системи за ПВО, които биха оставили оголено небето над България, категоричен беше премиерът.
Външният министър Мария Габриел е видяла списъка на Зеленски. Тя подчерта, че въпреки нуждите на Украйна, трябва да разчитаме на експертното мнение на нашето министерство на отбраната.
Това което ще бъде предоставено, ще бъде направено в унисон с законодателството и с устояване на националния интерес и възможностите на въоръжените ни сили, категорична беше тя.

Никой от политиците в парламента, които са се срещнали вчера със Зеленски обаче не потвърди какво е видял да пише в списъка.

А партньорите в управлението използваха визитата на Зеленски, за да коментират вътрешнополитическите трусове. Според Бойко Борисов това посещение е било възможно заради ГЕРБ и компромиса с управлението, който са направили. 

В момента тече подготовката на трети пакет военна помощ,който ще изпратим на Украйна, уточни премиерът Денков. Той съобщи, че визитата на Зеленски се е подготвила в близкия месец от редовното правителство и сега е бил подходящият момент - след Европейския съвет и преди срещата във Вилнюс.