Политика

Володимир Зеленски: Благодарни сме на България, че вие сте на светлата страна на историята (Обобщение)

От Euronews България Euronews България

19:52 Володимир Зеленски се отправя към Чехия

Там той ще се срещне с президента на страната Петър Павел, министър-председателя Петър Фиала и председателите на двете камари на парламента.

„Следва Прага. Ще проведа преговори по същество с президента Павел, министър-председателя Фиала, председателите на Сената и Камарата на депутатите Милош Вьострил и Маркета Пекарова Адамова, ще се срещна с членове на правителството, парламента и медиите. Акцентът ще бъде поставен върху подкрепата за отбраната, европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна и Вилнюс“, написа Зеленски в своя Туитър.

 

18:23 Зеленски отбележи посещението си в България с няколко поста в профилите си в социалните мрежи

В София се срещнах с българския президент Румен Радев.

Нашата обща сигурност в общия ни европейски дом. Формулата на мира. Взаимодействие между нашите държави. Назначаването на българския посланик в Украйна. И общите възможности в Черноморския регион.

Само съединението дава сила, нека не забравяме това.

17:30 Зеленски: Благодарни сме на България, че вие сте на светлата страна на историята

Убеден съм, че имаме много приятели и затова позволете ми да се обърна към вас като към приятели.

Всичките ни разговори в България бяха важни и съдържателни, а времето ни не стигна.

Повече от 140 000 души намериха убежище от войната във вашата страна. Ние се стараем хората ни възможно най-бързо да се върнат у дома, но всичко зависи от един фактор – мощността, която получаваме като помощ, санкциите против Русия за терора. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на дискусия в Бояна.

Абсурдни са твърденията, че помощта с оръжия ще удължи войната. Ние успяхме съществено да намалим мащабите на войната, благодарение на помощта, която получаваме. Предстои ни много труден път за освобождение от окупацията. Ние отбихме руските атаки против северните региони, против нашата столица, доказахме, че Русия няма такива ракети, които да не могат да бъдат свалени, а Путин изживява унижение. Сега сме длъжни само да увеличаваме натиска, като получаваме оръжие и муниции, отбранителната подкрепа ни дава повече свобода. Вратите на НАТО са отворени за Украйна ние имаме действителен избор

 

 

Благодарни сме на България, че вие сте на светлата страна в тази война, каза още украинският президент.

Амбициите на Путин за войната не се оправдават и на всеки етап ние виждаме потвърждение за това.

Сегашния руски режим трябва да загуби, за да могат да спечелят всички европейци. Винаги помнете единството. То е изключително важно. Съвременна Европа не може да си позволи разкоша на вътрешното разделение. Пожелавам на правителството да успява да се бори за бъдещето на народа си за по-голяма сила на страната ви както в европейски, така и в световен мащаб, каза още Зеленски.

Целта на посещението е свързана с недостига на оръжия, дефицит на време, днес проведохме важни дискусии за енергийната сигурност, бих искал; да осъществим заедно проекти. Когато няма електричество, няма и вода. Такива предизвикателства има, когато летят ракети. Трябва много време, за да се разбере, че войната на Русия предизвика всички тези дефицити, които изпитваме всички ние днес.

По отношение на диалога с българските политици Зеленски каза, че това, че изобщо може да има полюсни мнения, това означава, че България е демократична страна.

Днес общувах с президента, във всички аспекти освен помощта, ние с него имаме еднакви виждания. Той смята, че помощта може да доведе до ескалация, но аз смятам, че това не е вярно. Няма да критикувам президента Радев, аз съм на гости, важното за мен е, че ние общуваме. Уважавам всички ваши институции и лидери, а той като върховен главнокомандващ ми каза, че не може да допусне въоръжението на България да бъде намалено. Аз обаче му казах, че ако ние паднем, вашето оръжие няма да ви стигне изобщо. На нас също не ни стигна въоръжението, получихме помощ обаче от съюзниците, каза още Зеленски.

16:00 Депутатите приеха декларация за приемане на Украйна в НАТО след войната

Със 157 гласа “за” депутатите приеха декларация за приемане на Украйна в НАТО след войната с Русия. Декларацията бе подписана от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. 

БСП и Възраждане гласуваха против.

15.29 Зеленски и делегацията му отидоха пеша до президентството на "Дондуков" 2

Разговорите с правителството се проточиха повече от очакваното, а брифингът, първоначално насрочен за около 14.20, се забави до минути преди 15 часа. Така президентът Зеленски закъсня за срещата си с държавния глава Румен Радев, която бе обявена за същото време. Разстоянието от МС до президентството делегацията на Зеленски измина пеш. 

 

14.57 България и Украйна:

 

Министър-председателят на България акад. Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация относно евроатлантическата ориентация на Украйна.

Енергийните министри на двете страни подписаха и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

 

14.25 От посолството на Украйна в България разптространиха коментар на говорителя на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко

Обърнато е внимание на изявлението на говорителката на Белия дом за необходимостта Украйна да проведе реформи, за да отговаря на стандартите на НАТО, преди да се присъедини към Алианса.

САЩ е водещият съюзник на Украйна в противодействието на въоръжената агресия на русия. Изключително сме благодарни на всички американци, които подкрепят Украйна.

Освен Украйна, няма сега друга такава държава в света, която да извършва толкова много реформи в условията на мащабна война на своя територия. Фундаменталните вътрешни трансформации в Украйна неизбежно ще продължат.

В същото време смятаме, че една реформа в света остава недовършена. Това е отношението на Запада към ролята на русия в архитектурата на евроатлантическата сигурност.

Веднага след като нашите партньори разгледат въпроса за членството на Украйна в НАТО, без да се съобразяват с москва, ще стане очевидно, че отправянето на покана на Украйна да се присъедини към Алианса вече на този етап отговаря на интересите на сигурността на съюзниците, ще бъде важна стъпка за възстановяване на мира в Украйна и Европа като цяло и предотвратяване на повторение на руската агресия в бъдеще, се казва в коментара.

13.37 Започна срещата на Николай Денков и Мария Габриел с Володимир Зеленски

"Темите сигурност и отбрана бяха акцент на съвместната ни среща с премиера на Република България акад. Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски. Изразихме солидарността си с Украйна и украинския народ", написа във фейсбук вицепремиерът Мария Габриел. 

Според предварителните очаквания теми на разговора между домакините и гост са подкрепата на България за Украйна в защитата й срещу руската инвазия. Обект на дискусии ще бъде още възможността страната ни да предостави свое старо въоръжение на Украйна, след като по-рано днес Народното събрание взе решение да ускори обновяването на военновременните си запаси. Също през последните дни се появи политическо намерение да се продаде ядрено оборудване от АЕЦ "Белене" на Украйна. България прие и две декларации в подкрепа на Украинското членство в НАТО - една на правителството и една - на парламента.  

 

Zelenski Denkov MS Снимка: Правителствена информационна служба
Zelenski Denkov MS3 Снимка: Правителствена информационна служба

13.22 Румен Радев натърти, че не е канил Зеленски, но ще го приеме

В официално прессъобщение от "Дондуков" №2 прессекретариатът на държавния глава съобщи, че срещата на президента Румен Радев с украинския му колега Володимир Зеленски ще бъде в 15 часа.

"Държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 президента на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в България по покана на министър-председателя", уточнява изрично съобщението, че не българският президент е поканил украинския.

Обичайната практика е при официални визити домакин да е равният по ранг. В този случай обаче Зеленски идва по покана на правителството, а не на президента, който е известен с резервираната си позиция относно българската помощ за Украйна в тази война. 

Vhod MS Моментът на влизането на Володимир Зеленски в сградата на правителството.

13.05 Кортежът на Володимир Зеленски пристигна пред Министерския съвет

Делегацията влезе в сградата от Централния вход. Заедно с украинския президент е и външният министър Дмитро Кулеба. Предстои среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, а след това Зеленски ще се срещне и с президента Румен Радев. 

Посещение в Народното събрание на този етап не се потвърждава. 

Zelenski MS Володимир Зеленски и украинската делегация влизат в Министерския съвет. От съображения за сигурност журналистите бяха отделени от кордон полицаи. Снимка: БГНЕС

12.30 Множество хора и полиция се събраха в района на Министерския съвет, полиция отцепи района

Кортежът на Володимир Зеленски към този момент не е забелязан да влиза през официалните входове на правителствената сграда. Възможно е все пак той вече да е вътре. Там по програма президентът на Украйна ще се срещне с министър-председателя Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Предвидено е след разговорите двамата да направят изявления и за медиите.

Официалното съобщение на правителството за визитата дойде едва в 12.10 - минути след кацането на Зеленски.

В Министерския съвет той ще разговаря с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, ще се срещне също с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Очаква се да се подпишат съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество. Събитието ще бъде предавано на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук, гласи съобщението на МС. 

 

Gabriel Снимка: Фейсбук/Мария Габриел

12.10 Sofia. Bulgaria: Зеленски пусна пост в Twitter:

"Ще проведа съществени разговори с министър-председателя Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, с представители на правителството, парламентаристи, политици и журналисти. Подкрепа в областта на отбраната, евроатлантическата интеграция, НАТО. Срещата на върха, гаранциите за сигурност и изпълнението на плана за мир."

Това написа в Twitter Володимир Зеленски броени минути след кацането си в София. На летището го посрещна вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

12.07 Правителственият самолет на България доведе президента на Украйна Володимир Зеленски

Пристигането му бе обвито в пълна секретност, а очакваните часове на кацането се промениха няколко пъти. Първоначално се очакваше то да бъде около 10.40 сутринта. Зеленски дойде с полет от Кишинев. Макар да се разчу още във вторник следобед, визитата не бе потвърдена официално до днес сутринта, когато премиерът Николай Денков го направи. 

Очаква се Зеленски да се срещне с правителството и президента Румен Радев. Предвидена е и изява в Националния исторически музей. Официална програма на визитата не е обявена, което е нормално в случаи като този. 

От ранните сутрешни часове полиция е мобилизирана в цяла София, а ключови пътни артерии бяха затворени с цел обезпечаване на сигурността. Особено сериозни бяха мерките около сградата на Министерския съвет, където започнаха да се събират ги граждани - някои с протестни цели, други от любопитство. Събиране на граждани имаше и около парламента. Засега не е потвърдена информацията, че Зеленски ще посети и Народното събрание. 

MS Police Zelenski Полиция охранява района около Министерския съвет, движението по булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител" бе спряно.