Политика

Дипломат: Визитата на Зеленски показва, че доверието на Украйна към България нараства

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Доверието на Украйна към България нараства. Така Красимир Минчев, бивш посланик на България в Украйна, коментира планираното посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас. А според Петър Карабоев, зам.-главен редактор на "Дневник", Народното събрание не е мястото, където Зеленски следва да се появи, защото липсва консенсус.

 

 

Ето какво още казаха двамата коментатори:

Петър Карабоев:

Бих се изненадал Зеленски да говори в Народното събрание, би трябвало да бъде поканен и да има консенсус. Народното събрание не е мястото, в което трябва да се появи. Там се плюят.

Протоколът изисква среща с Радев. Единствено от протоколно уважение към домакина,трябва да се срещне с президента. Радев е най-ключовият пряко избран президент от народа.

България не е място, на което може да бъде застрашен Зеленски. Този вариант би бил леко обиден за България. Трябва кураж и здрави нерви да се излезе и да се каже-Той е тук, има срещи, няма да го видите. Не бих се изненадал да разберем, като е напуснал въздушното пространство на България.

България е готова да предложи снаряди и подкрепа за НАТО. Третото нещо - изглежда вървим към сделка за оборудването за АЕЦ "Белене".

Сделката би била триъгълна. Има заместващи параметри. В схемата участва 3та страна.Това би бил един много добър ход, който би прекратил спорен корупционен проект ,защото това е инвестиция в бъдещето на Украйна.

Ако Зеленски не се срещне с Радев - автоматично украинският президент влиза в българския дебат. Ще направи демонстрация и може да си позволи да пренебрегне Радев. Той може да бъде заобикалян, ако води паралелна външна политика.

 

Красимир Минчев:

За мен тази визита беше очаквана. Радвам се, че е планирана. Тя показва, че доверието към сегашното правителство нараства. Нараства доверието на Украйна към нас. Затова Зеленски е приел такава покана. Донякъде не бих се съгласил с Карабоев, протоколът не е догма. В дадената ситуация, Радев би могъл да се срещне със Зеленски. Това е загуба на време. Той е дошъл да върши работа. Важна е срещата с изпълнителната власт. Явно е, че ще бъдат поставени нови изисквания. Изразена благодарност за помощта ни от началото на войната. Вече е ясно, че ние в голяма степен сме оказали помощ от първите дни на войната. Имаме възможност да помогнем във военно отношение.

Най-доброто, което Зеленски може да направи, е да излезе на разходка между хората. Но той е дошъл по работа. Снарядите стрелят с оръдия. Можем да предоставяме и ракетни системи. Те са на 40 години. Що се отнася до възможности, освен оръжия, което е съществено, биха могли да бъдат разглеждани социални въпроси.

 

 

Целия разговор вижте във видеото.