Общество

В очакване на Зеленски: Полиция и затворени улици блокираха София (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Sofia Zelenski

Изключително засилено полицейско присъствие и множество затворени улици усложниха сутрешния трафик в София. Поводът за мерките е очакваната визита на украинския президент Володимир Зеленски. 

Голяма част от пътните артерии в централната част на столицата бяха затворени и жълтите павета опустяха. Районите около Министерския съвет, президентството и БНБ бяха отцепени. По-късно движението по бул. "Дондуков" и "Цар Освободител" бе пуснато.

 

Край Народното събрание, президентството и Българската народна банка бе струпана полиция и жандармерия, има линейки, пожарна кола и специализирани полицейски сили, които обезопасяваха района. 

Полицейски постове са разположени по цялото протежение на "Цариградско шосе", което е обичайният маршрут на официалните делегации от летището към центъра на София. Засилени мерки за сигурност имаше и на самото летище. 

Официалната програма на посещението още се пази в тайна. Според неофициалната информация се очакваше президентът Зеленски каца с българския правителствен самолет от Кишинев около 10.40 часа. Очаква се той да отиде първо в Министерския съвет за срещи с премиера и министрите, след това ще има среща с президента Румен Радев, както и посещение в Народното събрание. 

Очаква се и среща на Зеленски с граждани във формат публична лекция, която според предварителните анонси ще бъде в Националния исторически музей в Бояна. Възможно е украинският президент да се срещне и с организациите, които помагаха на бежанците у нас след избухването на войната.

Междувременно в контекста на визитата парламентът тотално пренареди дневния си ред и включи в него точките, свързани с Украйна - сред тях декларацията в подкрепа на членството й в НАТО, проекторешението за евентуалната продажба на ядрени реактори от "Белене" на Украйна и предоставянето на военновременни запаси в помощ на Киев.