Икономика

Правителството дава зелена светлина за строежа на двата нови блока на АЕЦ "Козлодуй"

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Правителството започва подготовка по строежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това обяви премиерът Николай Денков преди днешното заседание на кабинета.

С решение на Министерския съвет днес ще стартира строителството на 7-и блок. Ще бъдат отпуснати още 500 млн. лв. за капитализиране на предприятието, което ще отговаря за реализацията на проекта. То трябва да започне преговори със строителните фирми. Срокът, който се предвижда е 2033 г., обяви премиерът Николай Денков.

С това решение започва и строежът на осми блок на централата. Идеята е той да върви успоредно с този на 7-и блок и да бъде завършен до 2-3 г. след него.

Двата блока ще имат обща мощност от 2300 мегавата. За сравнение - затворените втори и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй” са с обща мощност 1760 мегавата.

Миналата седмица 5 български компании подписаха меморандуми за сътрудничество с "Уестингхаус" при изграждането на бъдещата нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" по технологията AP-1000. Те ще са и партньори на американската компания при реализацията на други проекти в Северна България, стана ясно при сключването на меморандумите.