Политика

Радев за решението на кабинета: Явно АЕЦ "Козлодуй" ще се изгражда като магистрала

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Президентът Румен Радев критикува днешното правителствено решение да бъде даден ход на изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и стартиране на процедурата за 8-и блок. Според държавния глава решението се взима без нужните разчети. "България трябва задължително да развива ядрена енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализират и съпоставят всички възможни варианти по редица важни параметри - локация, лиценз за безопасност и най-вече време и средства за изграждане. Това не се случва. Явно атомната централа ще се изгражда като магистрала - на парче", каза държавният глава.

Ако се премахне дерогацията на вноса на руски петрол за "Лукойл Нефтохим", може да се стигне до дефицит и повишение на цените, смята президентът. "Как назначеното от мен служебно правителство успя да убеди "Лукойл" най-сетне да регистрира икономическата си дейност в България, да внесе авансово 180 млн. корпоративен данък, при положение че през всичките предходни 20 години събраният данък е 70 млн.? Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 лв. на 2,40 лв., а сегашните управляващи не могат? Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва.

Радев посочи още - „естествено, че има риск от дефицит и повишени цени, но ние тези разчети така и не ги видяхме. Както не видяхме и аргументирани разчети и модели за закона за енергетиката, касаещи пряко толкова важен въпрос, който се отнася до благосъстоянието и устойчивото развитие на българската енергетика и икономика. Затова го върнах в НС за повторно обсъждане“.

„В несекващите караници за влияние, за пари, за постове управляващите забравят най-важното - носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса върху истинските проблеми на обществото", смята Радев.