Свят

От Белия дом потвърдиха, че следят тайно космическо оръжие на Русия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Белият дом официално потвърди, че разполага с разузнавателна информация, според която Русия разработва тайно космическо оръжие. Потвърждението дойде, след като по-рано републиканец от американския Конгрес предупреди за данни за сериозна заплаха за националната сигурност. От Вашингтон нито потвърждават, нито отричат твърденията, че става дума за ядрено оръжие. 

Според Белия дом то е космическо и нарушава договора от 1967 г., който забранява извън пределите на Земята да бъдат разполагани ядрени и други оръжия за масово поразяване.

От Пентагона също следят ситуацията, но отказаха да навлязат в подробности и заявиха, че оръжието не представлява непосредствена заплаха.

 

Всеки ден Министерството на отбраната следи заплахи от цял свят. Работим усилено, за да смекчим тези заплахи и ще предприемем необходимите действия в защита на нацията. И сега няма нищо по-различно.

Пат Райдър, говорител на Пентагона

За тайно космическо оръжие се заговори тази седмица, след среща на лидерите в американския Конгрес. Републиканецът Майк Търнър, който е председател на Комисията по разузнаване в долната камара, съобщи, че има информация за сериозна заплаха за националната сигурност на Съединените щати. 

Според западни медии от Вашингтон са информирали съюзниците си в Европа за ситуацията. От Москва нито отричат, нито потвърждават за наличието на оръжие. Те заявиха, че става дума за опит на Белия дом да принуди Конгреса да одобри помощта за Украйна на стойност 60 млрд. долара, която е блокирана от републиканците.