Свят

Вашингтон е инвестирал близо 50 млрд. долара в държави от Азия

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Държавите в Азия може да разчитат на Съединените щати по думите на американския президент Джо Байдън, който е домакин на среща на върха на страните от региона в Сан Франциско. По думите му Вашингтон е инвестирал близо 50 млрд. долара в страните членки на Азиатско-тихоокенското икономическо сътрудничество, основно в киберсигурност, авиация и чиста енергия.

Лидерите от региона задълбочават работата в сферата на технологиите, включително за разработката на изкуствен интелект и производството на полупроводници. Обсъдили са и темата за изменението на климата, което според Байдън е заплаха за човечеството. 

 

Всяка икономика вижда признаци за това какво ще се случи, ако не действаме. Суша, наводнения, покачване на нивото на моретата, покачване на температурите и все по-непредвидими метеорологични условия.

Джо Байдън, президент на САЩ

По-рано Байдън се срещна и с китайския си колега Си Дзинпин и настоя, че Вашингтон и Пекин опитват да се сближат и да ограничат рисковете в отношенията си, включително като възобновят военните комуникации. 

 

Ще отстояваме твърдо нашите ценности и интереси. И двамата бяхме много директни по време на разговора. Ангажирахме се да работим заедно по глобални въпроси като климата, изкуствения интелект, борбата с наркотиците. Продължаваме и ангажимента към дипломацията. Ще избягваме изненадите и ще предотвратяваме недоразуменията.

Джо Байдън, президент на САЩ

А китайският президент разговаря и с премиера на Япония. Двамата са потвърдили, че споделят "взаимна отговорност" за глобален мир на фона на напрежението с Тайван . Обсъдили са и китайската забрана за внос на морски дарове от Япония. До нея се стигна, след като страната започна да изпуска вода от авариралата атомна централа "Фукушима".