Свят

Байдън и Си Цзинпин ще опитат да нормализират двустранните отношения в кулоарите на АТИС в Сан Франциско

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Xi Jinping Joe Biden AP Снимка: АП, архив.

Държавни глави от 21 страни от Тихоокеанския регион се събират в Сан Франциско другата седмица за 30-ата среща на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) – и първата, домакинствана от САЩ от 2011 г.

Лидерите ще обсъдят как по-добре да стимулират търговията, инвестициите и икономическия растеж в Тихоокеанския регион и как да се справят с глобални проблеми - от изменението на климата до регулациите на изкуствения интелект.

Но основното събитие на тази среща вероятно ще се разгърне в кулоарите – разговори между американския президент Джо Байдън и китайския лидер Си Цзинпин.

На тях трябва да се обърне специално внимание, смятат експертите.

 

По-конкретно с тази среща трябва да видим напредък в усилията за улесняване на търговията в Азиатско-тихоокеанския регион, за справяне с проблемите на измененията на климата, финансите и други въпроси, които влизат в дневния ред на АТИС. Някои от тези теми няма да влязат в заглавията за срещата между Си Цзинпин и Байдън. Но по отношение на цялостното американско влияние и начина, по който искаме да оформим света в съответствие с нашите икономически, политически интереси и ценности, срещата на АТИС има голямо значение.

Скот Кенеди – експерт по Китай в Центъра за стратегически и международни изследвания 

Срещата ще се проведе на фона на влошените отношения между Китай и САЩ и глобалните сътресения от войните между Израел и Хамас и между Русия и Украйна.

Но форумът има ограничен обхват за решаване на международни кризи. Той е съсредоточен върху търговията и икономиката, а силата на АТИС се крие в способността да обедини различни страни в големи инициативи и да улесни икономическите отношения без обвързващи споразумения.

Залозите в разговорите между Байдън и Си са високи – дали могат да постигнат общо разбиране за начините за справяне с бушуващите войни.

Може ли Китай да окаже натиск върху Путин зад кулисите, за да го накара да разбере, че ще трябва да преговаря за мир, който е приемлив за украинския народ? Може ли Китай да окаже натиск върху Иран или Хамас да отстъпят и дали ще може да се намери някакъв начин за стабилизиране на Близкия изток? Това е дипломация с високи залози. Възможностите за провал са големи, но ако лидерите не говорят, определено няма да има напредък.

Скот Кенеди – експерт по Китай в Центъра за стратегически и международни изследвания 

Въпреки че никой не очаква голям пробив на срещата Байдън-Си, анализатори посочват, че основната цел е да се потвърди ангажиментът за стабилизиране на отношенията САЩ-Китай и да се положат основите за бъдещо конструктивно сътрудничество, особено за конфликтите в Близкия изток и Украйна.

Американският президент ще разговаря с китайския си колега на 15 ноември в рамките на срещата на върха САЩ-Китай, докато форумът на АТИС продължава до 17 ноември.