Свят

Педро Санчес защити пред Си Цзинпин мирния план на Украйна

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Китайският президент Си Дзинпин разговаря на четири очи с испанския министър-председател Педро Санчес в Пекин. Срещата се състоя след вчерашното посещение на Санчес при премиера на Китай Ли Цян. Европейският лидер е на държавно посещение в страната. Испанският премиер заяви, че е призовал китайския президент Си Дзинпин да започне разговори с украинския президент Володимир Зеленски за обсъждане на мирния план на украинския лидер. 

 

Важно е за Украйна, като свободна и суверенна държава, да решава въпросите, които я засягат. Освен това изразих пред президента Си подкрепата на Испания за мирното предложение, което президентът Зеленски предложи преди няколко месеца. 

Педро Санчес, премиер на Испания

Испанският министър-председател сподели, че е проявил интерес към подробностите относно позицията на Китай след неотдавнашната среща на Си Дзинпин с руския президент Владимир Путин в Москва. При въпрос относно позицията на Пекин обаче, той настоя, че кога тя ще бъде споделена, зависи изцяло от китайското правителство. Санчес заяви, че е останал доволен от отказа на Китай да използва ядрени оръжия.

 

Приветствам усилията, положени от китайското правителство. То даде позиция по два въпроса, които според мен са много важни. Китай се противопоставя не само срещу използването, но и срещу заплахата с ядрени оръжия.

Педро Санчес, премиер на Испания

През юни Испания за пети път ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Санчес заяви, че правителството му ще се възползва от тази възможност, за да сближи Китай и Европейския съюз.