Свят

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел заминават за Вашингтон

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Лидерите на Европейския съюз заминават за Вашингтон за среща на върха със Съединените щати, каквато не е имало от 2 години насам. Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел ще обсъдят с американския президент допирните точки между Брюксел и един от ключовите партньори на блока. 

Очаква се войната между Израел и "Хамас" да бъде водеща тема.

Тази тема не може да не стои на дневен ред по един или друг начин.

Анна-Мишел Асимакопулу, гръцки евродепутат, ЕНП

Европейският съюз трябва да говори с един глас и след това може да се координираме с трансатлантическите ни партньори.

Михаел Блос, германски евродепутат, Група на Зелените

Но - освен конфликта в Близкия изток - Брюксел и Вашингтон имат и други проблеми за решаване. И един от тях е свързан с вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, върху който предишният американски президент наложи допълнителни такси.

Освен това се очаква блокът да започне разследване срещу китайските производители на стомана и заедно с Вашингтон да обяви общи мита върху стоманата и алуминия, което ще се отрази и на Пекин.

Решението, което се договаря е т.нар. "въглероден клуб" или споразумение между ЕС и САЩ за насърчаване на производството на устройчива стомана без въглерод и налагане на мита на страните, които не я произвеждат по сходен начин. Разбира се, става дума за Китай.

Якоб Киркегард, старши сътрудник в Германски фонд "Маршал"

Освен това се допуска, че ЕС и САЩ ще сключат сделка за ключови минерали и суровини, необходими за производството на батерии за електрическите превозни средства. Евентуално споразумение ще позволи на европейските производители на автомобили да се възползват от американски субсидии.